U Banjoj Luci danas protestno okupljanje uposlenih u javnom sektoru
(Izvor: Ilustracija)

U Banjoj Luci danas protestno okupljanje uposlenih u javnom sektoru

Oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru, uključujući policiju, planira danas održati protest u Banjoj Luci zbog nezadovoljstva radom Vlade Republike Srpske. Sindikalci tvrde da su ih poslodavac i Vlada Republike Srpske iznevjerili jer nisu u potpunosti ispunili sporazum potpisan s entitetskom vladom sredinom prošle godine. Prema tom sporazumu, četvrti korak - povećanje plata u drugom kvartalu ove godine - nije proveden kako je dogovoreno.

Grupa zaposlenika uključuje javnu upravu, policiju, ljekare, medicinske tehničare i Samostalni sindikat u zdravstvu. Prošle godine, predstavnici pet sindikata potpisali su sporazum o povećanju plata s Vladom RS-a. Prema tom sporazumu, plata je od juna 2022. povećana za deset posto, a od avgusta iste godine dodatnih 100 maraka.

Plate svih zaposlenih koje su bile ispod entitetskog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet posto od početka 2023. godine. Prosječna plata u julu za zaposlene u javnoj upravi, policiji i zdravstvenoj zaštiti iznosila je 1.581 KM, što je oko 300 KM više od ukupnog prosjeka plata u RS-u.

Protestno okupljanje planirano je u Parku "Mladen Stojanović" u 12 sati, odakle će prošetati do zgrade Vlade RS-a i Palate predsjednika RS-a kako bi predali zahtjeve. Protest će se završiti na Trgu Krajine.

federalna.ba

protest javni sektor Banja Luka
pijavica Banja Luka nevrijeme
0 04.06.2024 18:04
poljoprivrednici protest
0 04.06.2024 17:01
Miljenko Jergović Banja Luka Festival književnosti Imperativ
0 30.05.2024 21:04