U Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare sahranjen Ivica Osim

Ivica Osim, jedan od najboljih fudbalera i trenera Bosne i Hercegovine ikada sahranjen je danas u Aleji velikana na sarajevskom gradskom groblju Bare u prisustvu više hiljada ljudi.

Sahrani je pored porodice i prijatelja prisustvovao veliki broj građana, navijača i fudbalera, sadašnjih i bivših, kao mnogobrojne ličnosti iz javnog života BiH i regiona.

Prethodno je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija Ivici Osimu kojoj su pored članova porodice i bliskih prijatelja prisustvovali brojni poštovaoci lika i djela jednog od najvećih fudbalskih trenera sa naših prostora. Govornici na komemoraciji ukazali su na veličinu lika i djela Ivice Osima naglašavajući da je on bio veliki čovjek i sportska legenda.

Ivica Osim je bio veliki trener, ali još veći čovjek

Brojne uvažene zvanice biranim riječima oprostile su se od Ivice Osima. Među njima su i njegovi bivši saigrači, ali i učenici iz reprezentacije te klubova - Dušan Bajević, Dragan Stojković, Srečko Katanec, Safet Sušić, Nikola Nikić, Mišo Smajlović. Svi se slažu u jednom -...

Bivši fudbaleri koji su se danas oprostili od njega istakli su da im je on bio kao otac, čovjek od kojeg se mnogo toga moglo naučiti, kako u sportu, tako i u životu.

Održana komemoracija Ivici Osimu: Emotivan oproštaj od sportske legende BiH

U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je održana komemoracija Ivici Osimu jednom od najboljih fudbalera i trenera Bosne i Hercegovine ikada. Komemoracija je počela intoniranjem himne BiH, nakon čega su prikazane fotografije iz života Ivice Osima, a prikazane su i značajne izjave legende bh. f...

Na groblju Bare obratio se Osimov prijatelj Ivica Šarić koji je rekao da je Ivica Osim pokazao kako se sreća pronalazi u igri.

"Nogometaš kojeg smo zvali Štraus sa Grbavice, virtouz sa savršenim osjećajem za raskorak i za ritam igre, onako visok i stamen volio je duel i dribling koji postane kao muzički akord kada se poigra dupli pas ili produži do linija loptom", rekao je Šarić.

Istakao je da je Osim nenadmašni, ne samo veliki igrač i trener, već i brižan otac, nježan suprug, posvećeni sin, velika raja, sve ono što krasi emotivnog i dobrog čovjeka. Naglasio je da je Švabo je kao igrač imao srce i impuls dječaka, a kao trener mudrost i pamet.

"Mnogo je učinio da sport bude prostor našeg okupljanja, spajanja, zajedništva, jedinstva različitosti poput njegovog rodnog Sarajeva kojem se uvijek vraćao bez obzira na kojem dijelu svijeta živio i radio", rekao je Šarić.

Dodao je da je Švabo do kraja bio internacionalni krik onog dijela sportske i najvijačke zajednice koji je osjetljiv na korupciju, političku i ekonomsku podlost.

"Njegova se osjetljivost za pravdu nije potrošila nikada, kao ni njegova vječna želja da nogomet sačuva svoju dušu", rekao je Šarić.

Nakon toga uslijedilo je izvođenje pjesme "Grbavica".

Ivica Osim je bio proslavljeni fudbaler i trener sarajevskog Željezničara. U igračkoj karijeri nastupao je i za holandski Zwolle, te francuske klubove Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a od 1964. do 1969. bio je reprezentativac nekadašnje SFR Jugoslavije.

Osim u matičnom ”Želji”, bio je uspješan trener beogradskog Partizana (Srbija), Panathinaikosa iz Atine (Grčka), Sturm Graza (Austrija) i JEF Uniteda (Japan).

Ivica Osim ostaće upamćen i kao veoma dobar selektor fudbalskih reprezentacija bivše SFR Jugoslavije i Japana.

Bio je počasni predsjednik FK Željezničar i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Ivica Osim preminuo je 1. maja ove godine u austrijskom Grazu, gdje je živio posljednjih godina u 81. godini.

federalna.ba/AA

Ivica Osim fudbal nogomet sport BiH Sarajevo sahrana
sport Federalni radio
0 01.04.2023 22:17
sport
0 01.04.2023 20:27
sport Federalni radio
0 01.04.2023 17:23
sport Federalni radio
0 31.03.2023 23:51
sport
0 31.03.2023 20:34
sport Federalni radio
0 31.03.2023 18:35