U 12 američkih država danas glasanje za guvernere, sudije, gradonačelnike
(Izvor: Ilustracija/bostonglobe)

U 12 američkih država danas glasanje za guvernere, sudije, gradonačelnike

U pojedinim američkim saveznim državama danas će biti održani izbori na kojima će se glasati za nove državne skupštine, guvernere, sudije, gradonačelnike ili će se birači izjašnjavati o pitanjima kao što je abortus, prenosi Glas Amerike (VOA). Pitanje prava na prekid trudnoće bilo je glavna tema u kampanjama od Kentuckya, preko Ohaia do Virginie.

Guverner Kentuckya Andy Beshear, iz redova demokrakata, kandiduje se za drugi mandat u državi u kojoj je dvaput pobijedio Donald Tramp. Protivkandidat mu je republikanac Daniel Cameron, koji je nasijledio Besheara na mjestu državnog tužioca.

Beshear je restriktivni zakon o abortusu u Kentuckyu ocijenio kao "ekstremistički", jer se prekid trudnoće ne dozvoljava ni u slučajevima silovanja i incesta. Također je stavio veto na prijedlog zakona kojim se brani abortus nakon 15. nedjelje.

Cameron, sa druge strane, podržava državni zakon, ali i kaže da bi kao guverner podržao pravo na abortus u slučaju incesta i silovanja - pa je tako nejasno za šta se tačno zalaže.

Beshear trenutno vodi za pola procenta. Cameron ima podršku Trumpa.

Birači u Ohaiu izjasniće se o amandmanu na državni ustav kojim se štiti pravo na abortus.

Amandmanom se uspostavlja pravo da "svako donosi odluke o svojoj reprodukciji", u šta spadaju abortus, kontracepcija i liječenje neplodnosti.

Birači su u augustu na referendumu odbacili prijedlog kojim se otežava pristup abortusu. To glasanje je privuklo veliku pažnju na nacionalnom nivou jer je viđeno kao borba za reproduktivna prava na mikro nivou.

Oba doma državne skupštine u Virginiji se biraju u utorak. Republikanci trenutno imaju većinu u donjem domu, dok Senat vode demokrate.

Ako republikanci dobiju većinu u skupštini, imaće kompletnu vlast u toj državi. To će značiti da republikanski guverner Glenn Allen Youngkin moći lakše da primjeni zabranu abortusa nakon 15. nedjelje, sa izuzetkom silovanja, incesta i ugrožavanja života majke.

Demokratama je to u kampanji bilo jedno od glavnih pitanja.

Izbori u Ohaiu, Kentuckyu i Virginiji su ocjenjeni kao najvažniji, ali nisu jedini - ukupno se glasa u 12 država.

federalna.ba/Beta

SAD izbori guverner Sudija gradonačelnik