videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Tuzlanski kanton prvi u FBiH u suzbijanju prosjačenja

Prosjačenje je nemoguće iskorijeniti ali se određenim aktivnostima koje vode rješavanju ovog problema institucionalno može utjecati, pogotovo kada su u pitanju djeca koja se od strane starijih eksploatišu u ove nelegalne svrhe. Samo u prošloj godini od 57 evidentiranih žrtava trgovine ljudima u BiH koje se povezuje sa prosjačenjem 50 su bili djevojčice i dječaci. Kako ovom problemu stati u kraj najbolje znaju u Tuzlanskom kantonu, čije institucije prednjače u njegovom rješavanju.

Problem prisilnog prosjačenja u Bosni i Hercegovini evidentan je dugo, ali se povezanošću određenih struktura i institucija kao i blagovremenim djelovanjem na terenu može suzbiti. Pogotovo kada su u pitanju djeca, koja su u većini slučajeva žrtve trgovine ljudima. Kontinuirano MUP Tuzlanskog kantona, Tužilaštvo i nevladine organizacije provode aktivnosti suzbijanja prisilnog prosjačenja, koje daju dobre rezultate.

"To su već pravosnažne presude od pet godina, pravosnažne presude od 10 godina i nepravosnažne presude za seksualnu eksploataciju od prošle godine po pet godina", navodi Mehmedalija Fišeković, viši inspektor-istražitelj MUP-a TK-a.

Jedna od značajnih policijskih akcija rezultirala je u februaru prošle godine hapšenjem organizovane grupe čiji su  članovi iz Lukavca, Gračanice i Kalesije  prisiljavali djecu od četiri do 14 godina na prosjačenje. S tim u vezi izrečena im je historijska nepravosnažna presuda i kazna zatvora od 74 godine.

‘’Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina, Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva  člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po 5 godina.’’

Nerijetke su situacije i kada djecu u svrhu prosjačenja prisiljavaju roditelji, stoga je potrebno ojačati i svijest stanovništva, pooštriti kazne za počinioce, ali i zaštiti žrtve trgovine ljudima, koje su nekada žrtve i radne i seksualne ekploatacije. 

"Prvenstveno mislim na smještaj u Sigurnoj kući gdje će oni biti adekvatno zbrinuti sigurnosno, a samim tim da im se pruži zdravstvena pomoć, socijalna i bilo koja druga pomoć da se djeca izdvoje iz sredine i onih koji ih iskorištavaju", dodaje Fišeković.

Tako je uvezan institucionalni sistem na području Tuzlanskog kantona sa jasno podijeljenim i definisanim ulogama doveo do rezultata na polju suzbijanja prosjačenja.

"Upravo jedan takav pristup je doveo do smanjenja prosjačenja djece u Tuzlanskom kantonu i isto tako do proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima i danas Tuzlanski kanton prednjači po broju procesuiranih slučajeva i osuđujućih pravosnažnih presuda za trgovinu ljudima", naglašava direktorica Udruženja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramović.

Budući da se bliži vrijeme blagdana, iz nevladinog sektora, skrenuli su pažnju građanima da određenim postupcima mogu utjecati na produbljenje problema prosjačenja.

"Mi zaista apelujemo na sve naše sugrađane širom Bosne i Hercegovine da ne daju novac djeci, jer to davanje ne ide njima nego ide njihovim ekspoatatorima i time se produbljuje i produžava dječija agonija", istakla je predstavnica NVO World Vision BiH.

Ukoliko naiđete na ovakve situacije, prijavite ih najbližoj policijskoj stanici i omogućite nadležnim da djeluju i na taj način zaštite žrtve trgovine ljudima.

federalna.ba

Tuzlanski kanton suzbijanje prosjačenja
Tuzlanski kanton ubistvo samoubistvo
0 21.08.2023 08:44
Tuzlanski kanton Premija osiguranja Zavod zdravstvenog osiguranja
0 08.08.2023 13:50
poljoprivreda poljoprivrednici Tuzlanski kanton
0 12.07.2023 18:32
Tuzlanski kanton
0 25.06.2023 18:01