videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Tuzlanska policija spremna odgovoriti najsloženijim zadacima

Simulirano sprječavanje narušavanja javnog reda i mira, upad u prostoriju uz visokorizično lišavanje slobode osumnjičenih, rad i djelovanje uz službene pse, kao i osmatranje antisnajperskog tima, neki su od segmenata pokazne vježbe službenika Jedinice policije za specijalnu podršku i javni red i mir MUP-a TK, koji su prikazani danas. Jedinice policije su pokazale da su spremne odgovoriti zadacima.

“Naravno i onim najsloženijim za šta smo pokazali uvježbanost kroz naš svakodnevni rad. Vidjeli ste dio opreme, vozila i obučenosti ljudi konkretno na terenu”, kaže Elvir Mahmutović, komandir jedinice za specijalnu podršku MUP TK.

Aktivnosti na nabavljanju nove i obnavljanju postojeće opreme pokrenula je Vlada Tuzlanskog kantona, za što je predviđeno oko 15 miliona maraka. Sredstva će biti utrošena za nabavku naoružanja, dugih cijevi i municije, uniformi kao i specijalnih oklopnih vozila.

“Mi ćemo biti u prilici da izvršimo nabavku veće količine materijalno – tehničkih sredstava koja će biti upotrijebljena kasnije za efikasnije, uspješnije i profesionalnije izvršavanje poslova i zadataka policije”, poručuje Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP TK.

Pokazna vježba održana je povodom 22. maja Dana policije, a sve s ciljem prezentovanja provođenja obuke policijskih službenika i prikaza tehnika i taktike postupanja prilikom intervencija. Ulaganja će biti nastavljena.

“Kroz povećanje plata, ulaganje u tehniku i infrastrukturu, izgradnju objekata a naši građani će imati bolje usluge od pripadnika MUP-a”, kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Prezentiran je  i dio opreme koju koristi policija, a najveću pažnju izazvala su dva specijalna vozila „presretača“ sa mjernim uređajima za nadzor i kontrolu u saobraćaju. Vozila su opremljena najsavremenijim radarskim sistemom za kontrolu brzine, a bit će korištena u preventivne i represivne svrhe.

federalna.ba/Dino Durmić

MUP TK specijalna vježba
maloljetna osoba dojave o postavljenoj bombi MUP TK
0 17.06.2022 15:05
MUP TK Kantonalni sud Tuzla pritvor
0 27.12.2021 12:44
MUP TK Vlada vozila
0 04.11.2021 13:50
MUP TK policija povećanje plata
0 30.07.2021 10:40