Tuzla: Sirene u 20.55 sati obilježile godišnjicu masakra na Kapiji

Oglašavanjem sirene u 20.55 sati okončano je ovogodišnje obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici Taktičke grupe Ozren Vojske RS-a.

Sirena se oglasila u vrijeme kada je Novak Đukić naredio svojim vojnicima da projektilom gađaju uže gradsko jezgro Tuzle. U eksploziji granate ubijeni su 71 mladić i djevojka, a preko stotinu osoba teže i lakše je ranjeno.

I baš kada se večeras utišala sirena te kada su građani i građanke krenuli da polože cvijeće jak pljusak se sručio na plato Kapije što su mnogi prokomentarisali riječima da je i nebo zaplakalo za prekinutom tuzlanskom mladošću.

Za zločin nad civilima Tuzle odgovarao je Novak Đukić. Osuđen je prvobitno na 25 godina, a u ponovljenom postupku pred Sudom BiH na 20 godina zatvora. Drugostepenu presudu je dočekao na slobodi, a potom je pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi. Za njim je raspisana međunarodna potjernica, ali Đukić ima dvojno državljanstvo, a Srbija mu neće da sudi pred svojim pravosudnim organima, jer je ocijenjeno kako nije sposoban za praćenje suđenja.

Niko od njegovih podređenih vojnika nikada nije odgovarao za zločin na Kapiji.

federalna.ba/AA

Tuzlanska kapija godišnjica ratni zločin