Prilog: Sanela Hodžić

Tuzla će dobiti novog gradonačelnika nakon 22 godine

U više općina i gradova u Bosni i Hercegovini bit će održani prijevremeni lokalni izbori, jer su neki od načelnika, odnosno gradonačelnika na nedavno održanim Općim izborima osvojili mandate na višim nivoima vlasti. Takav slučaj je i u Tuzli gdje, nakon 22 godine, Jasmin Imamović odlazi s pozicije gradonačelnika. Izbori u Gradu soli moraju biti održani najdalje za tri mjeseca, tako da stranke nemaju puno vremena da predlože kandidate. Spominjala se mogućnost da možda žena dođe na tu poziciju, pa čak i neko iz drugog konstitutivnog naroda.

 

Vanredni izbori za gradonačelnika Tuzle trebali bi biti održani početkom naredne godine, kada će građani birati nasljednika Jasmina Imamovića, koji je na gradonačelničkoj poziciji proveo više od dvije decenije. Svoj politički angažman Imamović nastavlja kao zastupnik u državnom Parlamentu:

 

„Moj poseban cilj je da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine izborim za ono za što se nisam mogao izboriti sa pozicije gradonačelnika.”

 

Do izbora, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle bit će Zijad Lugavić. U ovom trenutku se može reći da će upravo Lugavić, kojeg će kandidirati SDP, a vjerovatno podržati i još neki politički subjekti, biti jedan od kandidata za tu poziciju. Drugi sigurni kandidat je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, koji aktivno vodi kampanju još otkako se Imamović kandidirao za Zastupnički dom BiH.  Svakodnevno obilazi teren i razgovara s građanima, a aktivnosti objavljuje putem društvenih mreža. Ajanović je već prezentirao listu od 130 mjera koje mogu biti realizirane bez puno novca i u najkraćem roku:


„Šta nudim Tuzli? Rekao sam i ponovit ću: preko 30 godina političkog iskustva, bez bilo kakve kompromitacije. Ne postoji bilo šta da sam uradio loše, pogrešno ili da nisam uradio kada je trebalo. Kada su ostali šutjeli, djelovao sam, suprotstavljao se, kritikovao i davao prijedloge rješenja. I ne postoji nigdje lični interes, osim opšteg interesa da svima nama bude bolje.“

 

Kada su u pitanju ostale stranke iz Gradskog vijeća Tuzle, iz SDA kažu da u Gradskom odboru još nisu obavljene konsultacije o kandidatima za vanredne izbore za gradonačelnika. I u DF-u je slična situacija. Predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić smatra da ne bi bilo loše da se podrži kandidat koji nije Bošnjak, a možda čak i žena. Bijedić je odbacio mogućnost da se i sam kandidira na tu funkciju:

 

„Mislim da je kasno za mene (61 godina), da je to za mlađe ljudi, koji imaju više snaga, poletnosti i eneregije, pa ako hoćete, i općeg znanja. Možda je došlo vrijeme da na čelo Tuzle dođe neko ko nije Bošnjak.“

 

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji su prihvatili mandate osvojene u nekim od Parlamenata, pored gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, tu su i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, te gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Srebrenika Nihad Omerović. Iz Centralne izborne komisije su ranije kazali da će nastojati da vanredni izbori budu održani isti dan u svim gradovima i općinama u kojima će biti raspisani, odnosno najkasnije do februara ili marta 2023. godine.

 

 

Tuzla Federalni radio gradonačelnik
Tuzla Odgovorite ljudima Omer Berbić Almir Arnaut Zijad Lugavić Halid Žigić Mirnes Ajanović Derviš Čičko
0 01.02.2023 22:28
sport Federalni radio
0 01.02.2023 17:11
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.02.2023 17:10
IMPAKT inkubator poslovnih ideja Tuzla
0 01.02.2023 16:58
sport Federalni radio
0 31.01.2023 23:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 31.01.2023 22:35