Prilog: Sanela Hodžić

Tužiteljica Kajmaković sa američke “crne liste” ostaje na dužnosti, VSTV nema saznanja o pokrenutom krivičnom postupku

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine sutra počinje dvodnevno zasjedanje, na kojem je, prema ranije utvrđenom dnevnom redu, trebao biti izabran novi glavni državni tužilac. Međutim, uoči sjednice, jednom od četiri kandidata, koji su ušli u najuži krug, izrečene su američke sankcije, a riječ je o tužiteljici Dijani Kajmaković. Zbog toga bi bilo logično i za očekivati da će procedura imenovanja biti obustavljena, a konkurs za izbor glavnog tužioca poništen, kao što je predložilo Podvijeće VSTV-a. Iz Ureda disciplinskog tužioca su u međuvremenu saopćili da neće udaljiti Kajmaković s dužnosti, uprkos sankcijama SAD-a.

 

Hoće li američka crna lista izbaciti Dijanu Kajmaković iz utrke za čelnu poziciju državnog tužilaštva, još se ne zna, ali se zna da barem za sada neće biti udaljena sa funkcija koju obavlja. Aktuelni vršilac te dužnosti Milanko Kajganić kaže da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provjeriti sve navode američke administracije.

 

„Vršit će se provjere i kolege kad završe, donijet će tužilačku odluku“, ističe Kajganić.

Donedavna šefica Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Tužilaštva BiH sada se suočava s optužbama da je i sama bila dio kriminalne mreže. Iz Američke administracije poručuju da konačni cilj sankcija nije kažnjavanje, nego promjena djelovanja u pozitivnom smjeru:

„Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, pomagala je prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi s pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.“

 

I prije nego što je zvanično objavljeno da je Ministarstvo finansija SAD-a Kajmaković uvrstilo na američku crnu listu, Podvijeće za izbor i imenovanja VSTV-a predložilo je da konkurs bude poništen. Mnogi su to protumačili kao očigledan znak upozorenja da takva osoba ne može biti imenovana na ovu važnu poziciju.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija navodi da je stav Podvijeća da se ide na novi konkurs:

„Šta će reći Vijeće, vidjet ćemo. I ranije je doveden u pitanje integritet Dijane Kajmaković. Stav Podvijeća je da niko neće biti predložen.“ 

Pravosuđe ne može biti efikasno ako neki od njegovih zvaničnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema. Slučaj Diane Kajmaković

savršeno pokazuje koliko je bh. pravosudni sistem nagrižen korupcijom i koliko je pod političkom kontrolom, ističe urednik Balkanske istraživačke mreže Denis Džidić:

„I zaista, sve ovo nam pokazuje koliko građani ove države, s pravom, imaju malo povjerenje u pravosudni aparat i koliko je problematična situacija u ovom trenutku, do koje mjere je važno da sada imamo potpuno drugačiji pristup pri izboru glavnog tužioca i koliko taj proces mora biti transparentan.“

 

Iako je Kajmaković dovođena u vezi s aplikacijom Skaj, koju su koristili pripadnici kriminalnog miljea, to je nije demotiviralo da se prijavi na konkurs za novog glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Osim nje, u uži krug su prošli Milanko Kajganić, Miroslav Janjić i Seid Marušić. Ova pozicija je, podsjećamo,  upražnjena otkako je smijenjena Gordana Tadić, koja je također završila na popisu osoba pod američkim sankcijama. 

Diana Kajmaković Federalni radio
sport Federalni radio
0 08.12.2022 17:58
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.12.2022 17:53
sport Federalni radio
0 07.12.2022 23:08
Vijesti u 22 Federalni radio
0 07.12.2022 22:35
sport Federalni radio
0 07.12.2022 17:48
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.12.2022 17:00