Dautbegović: Sky aplikacija je trač kriminalaca o Diani Kajmaković

Je li Milanko Kajganić politička ili stručna figura? Može li Tužilaštvo pod njegovim rukovodstvom podići optužnice u predmetima visoke korupcije? Je li ispolitiziran i kompromitiran izbor sudija Ustavnog suda Federacije? Za Rezime su o ovome govorili advokat Almin Dautbegović i urednik Balkanske istraživačke mreže BiH Denis Džidić.

"Prije godinu dana donesen je Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koji je izabrao brojne reakcije u manjem bh. entitetu i čini mi se da je nekakva vrsta političkog kompromisa bilo to da se mjesto glavnog tužioca ustupi tužiocu iz reda srpskog naroda", istakao je u Rezimeu advokat Almin Dautbegović.

"Prije toga smo već znali ime planiranog v.d. glavnog tužioca i bilo je izvjesno da je to gotova stvar. Međutim, eto, desila se promjena pod uticajem dnevne politike. To su okolnosti koje su dovele do odluke kome će pripasti funkcija glavnog tužioca. Kada je to već odlučeno, sve nakon toga je bila puka forma, da ne kažem farsa. Konkurs za izbor glavnog tužioca se desio zajedno sa konkursom za preko 100 kanidata na pravosudnim funkcijama. Treba vjerovati da bi u tom mnoštvu izbora sudija, tužioca posebnu pažnju probudio izbor glavnog tužioca. Zakon o Tužilaštvu BiH kaže da glavni tužilac može biti samo iz reda Tužilaštva. To je u znatnoj mjeri suzilo izbor kandidata."

Urednik Balkanske istraživačke mreže BiH Denis Džidić kaže da se, kada je riječ o dosadašnjim rezultatima Milanka Kajganića, može govoriti i o pozitivnim i o negativnim stvarima.

"Jako je malo pozitivnog što dolazi iz Tužilaštva BiH i tu moramo napomenuti pitanje transparentnosti. Prijje toga je Tužilaštvo bilo zabarakadirano za javnost. Milanko Kajganić je omogućio da se medijima dostavljaju potvrđene optužnice i vidio jako pozitivno da je danas odmah po imenovanju pristao izaći ispred novinara. Ono što je negativno je pitanje rezultata. Godina dana nije prevelik period i neko ko ima titulu v.d. nema ovlasti koje ima stalni glavni tužilac, ali u svakom slučaju rezultati u ovom periodu nisu puno bolji u odnosu na prethodni period."

Različito očekivanje javnosti od glavnog tužioca

Smatra da je plan Milanka Kajganića uopšten.

"Super je ideja i plan ukoliko bude implementirana. Međutim, rezultati prethodnih godina ne govore baš u tom smjeru."

O najavi Kajganića da će Tužilaštvo uskoro podići nekoliko najsloženijih optužnica za kriminal i korupciju, Dautbegović kaže: "Radi se o drugačijem očekivanju javnosti. U jednom dijelu naše države očekivanja idu dotle da Tužilaštvo treba da uredi državu, da hapsi sve redom. A u drugom dijelu države smatraju da je Tužilaštvo BiH nepotrebno i suvišno. Kada je riječ o optužnicama za ratne zločine, koliko je uopšte moguće, nakon toliko godina, stvoriti nove procese. Neki su pobjegli u druge države i tužilac ne može riješiti taj problem, to rješava država. U drugim složenim predmetima koji su najavljeni mene zaista zanima šta će se dešavati. Pustimo vremenu da bude sudija. Očekivanja od lgavnog tužioca nisu transparentna. Plan rada koji je iznesen nije dovoljno transparentan."

Džidić odgovara da Tužilaštvo BiH može mnogo uraditi po pitanju ratnih zločina.

"Veliki broj istraga ratnih zločina u ovoj zemlji nije uopšte kvalitetno urađen. PItanje bjekstava je ogromno pitanje, ali i Tužilaštvo može promijeniti način na koji je radilo."

Na pitanje zašto je sindrom nekažnjivosti zavladao bh. pravosuđem, Dautbegović odgovara: "Korupcija je teško dokaziva. U našoj zemlji imamo dosta predmeta. Mislim da su istrage i optužnice proizvod u mnogim slučajevima nekog pritiska i želje da se dođe do više rezultata ali problem nastaje kada Sud traži dokaze. I tako dobije takav rezultat."

Džidić smatra da tužioci idu linijom manjeg otpora.

"Imamo jako mali broj optužnica za višu korupciju. Kada se govori o javnim nabavkama tu imamo problem političke cenzure i autocenzure, a imamo i problem neznanja i ekspertize. Jako puno godina imamo problem sa VSTV-om i načinom na koji imenuju tužioce. Ono što je subjektivno problem je autocenzura i ona je dokaziva. Tužioci tačno znaju gdje su limiti, gdje smiju i ne smiju ići. Autocenzura izjeda Tužilaštvo BiH."

Fokus staviti na Zakon o VSTV-u

Dautbegović ističe da imamo različite poglede na to koje vrijednosti treba da čuva pravosudni sistem.

"Mnogi bi htjeli da državu naprave Tužilaštvo i Sud. Ja smatram da je obrnuto, da država treba da stvori ambijent u kojem će zacementirati vrijednosti koje će biti čuvane kroz pravosudni sistem. Glavni tužilac je izabran danas i već trpi kritike i to je zato što ne znamo šta Tužilaštvo treba da uradi u narednom periodu."

Džidić navodi da je povjerenje javnosti u pravosudni sistem poljuljano mnogo prije Sky aplikacije.

"Povjerenje u pravosuđe je zaista na nikada nižoj grani. Posljednje afere koje se dovode u vezu sa Sky aplikacijom to dodatno samo potvrđuju. Kada je riječ o Sky aplikaciji Milanko Kajganić je napomenuo da se vrlo brzo i prioritetno radi na tome zato što je to zaista ogromna tema, a pričamo o tome kao da je gotova stvar."

O slučaju Kajmaković Dautbegović kaže da nikad nemamo dovoljno informacija.

"Tužiteljica Kajmaković je dobro radila svoj posao, vodila je zvučne predmete. Sky aplikacija je neka vrsta trača kriminalaca koji jedan drugom govore o Diani Kajmaković. Nefer je da bilo šta kažemo o državnoj tužiteljici koja iza sebe ima dobar posao. Nije se lako braniti od optužbi koje nisu jasne."

Džidić smatra da je važno da  međunarodna zajednica prestane govoriti o velikom broju uslova i da se fokus stavi na Zakon o VSTV-u.

Dautbegović kaže da će novoimenovane sudije Ustavnog suda odgovoriti na izazove.

"Nisam siguran hoće li to biti dovoljno brzo."

federalna.ba

Denis Džidić Almin Dautbegović Rezime Federacija danas
Federacija danas
0 24.03.2023 17:58
Federacija danas
0 23.03.2023 18:53
Federacija danas
0 22.03.2023 18:58
Federacija danas
0 21.03.2023 18:35
Federacija danas
0 20.03.2023 19:01
VSTV BiH Arben Murtezić Denis Džidić
0 19.03.2023 09:10