Tužilaštvo traži četiri godine zatvora za suprugu El Chapa
(Izvor: Arhiva)

Tužilaštvo traži četiri godine zatvora za suprugu El Chapa

Američki tužioci zatražili su od suda da osudi Emmu Coronel Aispro, suprugu meksičkog narko-bosa Joaquín Guzmana, poznatog kao El Chapo, na četiri godine zatvora nakon što je priznala krivicu za distribuciju droge i optužbe za pranje novca.

Aisproova (32), bivša tinejdžerska kraljica ljepote, udala se za El Chapa sa 17 godina. Policija će joj oduzeti 1,5 miliona dolara vezanih za njene kriminalne aktivnosti, naveli su tužioci u memorandumu o kazni podnesnom u američkom Okružnom sudu za Distrikt Kolumbija.

Emma Coronel Aispro (32) izjasnila se krivom u junu po tri tačke optužnice za zavjeru za distribuciju ilegalne droge, zavjeru radi pranja novca i učešće u finansijskim poslovima sa narko-kartelom Sinaloa.

Izricanje presude je 30. novembra.

Kao dio svog sporazuma o priznanju krivice sa tužiocima, Emma Coronel Aispro je, također, priznala da je bila kurir između Guzmana i drugih članova kartela Sinaloa dok je bio u pritvoru u meksičkom zatvoru Altiplano nakon hapšenja 2014. godine.

Guzman je koristio te komunikacije da planira svoje bjekstvo iz zatvora, sjeverno od Toluke u Meksiku, 2015. godine kroz podzemni tunel koji je izgradio kartel koji vodi do tuša u njegovoj ćeliji.

Narko bos je ponovo uhvaćen u januaru 2016. godine i izručen godinu dana kasnije SAD. On je u februaru 2019. godine osuđen za trgovinu drogom, zavjeru, otmicu, ubistvo i druga krivična djela.

Guzman je u julu 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu iza rešetaka i izdržava je u američkom zatvoru u blizini Firence u Koloradu, ustanovi osmišljenoj za najopasnije zatvorenike.

Emma Coronel Aispuro, koja je rođena u oblasti zaliva San Francisca i ima dvojno američko-meksičko državljanstvo, uhapšena je u februaru 2021. godine na međunarodnom aerodromu Dales.

federalna.ba/Srna

El Chapo supruga zatvor
Ovidio Guzman El Chapo SAD
0 16.09.2023 10:00
Donald Trump Georgia zatvor
0 24.08.2023 09:27
Thaksin Shinawatra zatvor bolnica
0 23.08.2023 10:51