videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Tužilaštvo TK-a među najefikasnijim u procesuiranju slučajeva korupcije

Svjesni smo činjenice da mnogi problemi u bh. društvu počinju i završavaju korupcijom, no ko je kriv? Građani kažu da institucije ne rade svoj posao, a institucije tvrde da građani ne prijavljuju slučajeve korupcije. No, svi su saglasni u jednom – u borbu moraju biti uključene sve strane.

Prema analizama Transparency Internationala BiH Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je među najefikasnijim u procesuiranju slučajeva korupcije na ovom području. Ovo tužilaštvo ima najveći broj krivičnih prijava koje se tiču isključivo korupcije i taj broj na godišnjem nivou iznosi između 150 i dvije stotine prijava na osnovu kojih se dalje vrše istrage i podižu optužnice.

„Na osnovu naših optužnica tokom prošle godine je doneseno 35 osuđujućih presuda, od toga je 11 presuda s izrečenim kaznama zatvora, dvije s novčanim kaznama i 22 presude s uvjetnim osudama“, navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a.

No, građani tvrde da je, uprkos rezultatima nadležnih institucija, korupcija sveprisutna. Na pitanje u kojoj oblasti je najviše ima i prijavljuju li takve slučajeve, ogorčeno odgovaraju:

„Nema oblasti gdje je nema.“
„Nema u kojem nema, redom sve.“
„Mi smo kokošinjac pun svraka, vrana, lešinara.“
„Ne bih rekao da prijavljuju. Jedino ako institucije na neki način dođu do podataka pa da odrade svoj posao, ali nešto nemam baš informacija da je to tako.“

S druge strane, Komisija za borbu protiv korupcije pri Skupštini Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu zaprimila i proslijedila ukupno 205 predmeta nadležnim institucijama. Većina prijava je pristigla, kažu nam, anonimno, no svaka od njih je jedan korak više u borbi zbog čega treba nastaviti tim tempom.

„Pozivam i ohrabrujem da prijavljuju te slučajeve i naravno da su građani s pravom skeptični jer korupcija je širom rasprostranjena u našem društvu. To je pošast protiv koje se moramo svi zajednički boriti“, poručuje Mahir Mešalić, predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije pri Skupštini TK-a (DF).

Najviše pristiglih prijava se odnosi na korupciju pri zapošljavanju i neosnovanom napredovanju u službi, kažu iz komisije. A što se tiče oblasti u kojima je korupcija sveprisutna, složni su da su najugroženiji zdravstvo i obrazovanje. A put do rješenja tako kompleksnog problema je pun prepreka koje, da bi se prešle, zahtijevaju uključenost svih.

federalna.ba

korupcija Tuzlanski kanton Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona
OSCE SBK korupcija
0 25.09.2023 18:36
mito mito i korupcija korupcija porodilište rodilište
0 02.09.2023 21:01
Tuzlanski kanton ubistvo samoubistvo
0 21.08.2023 08:44