Tužilaštvo BiH: Zatraženo produženje pritvora za Dalibora Railića
(Izvor: AA)

Tužilaštvo BiH: Zatraženo produženje pritvora za Dalibora Railića

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu Veljko Ugrenović i drugi uputio je prijedlog za produženje mjere pritvora za osumnjičenog Dalibora Railića zvanog Dugi, javlja Anadolu Agency (AA).

On se tereti za organizovani kriminal, povezan sa neovlaštenim prometom opojnih droga na području Prijedora i okoline, kao i druga krivična djela sa kojim se navedeni povezuje, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića u martu ove godine.

"Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svejdoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da Tužilaštvo BiH provodi intenzivne istražne radnje sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, sa ciljem okončanja istrage protiv organizovane kriminalne grupe, koja obuhvata i osumnjičene za teška krivična djela, sa područja Gradiške, koji su još u bjekstvu ili se njihovo izručenje očekuje iz susjednih zemalja gdje se nalaze u pritvoru ili određenim mjerama zabrane.

"Takođe, uskoro će biti održani sastanci sa dužnosnicima pravosudnih i policijskih institucija u RS, kako bi se dogovorili dalji koraci u procesuiranju teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, što je krivično djelo za koje prema važećem zakonodavstvu, može biti izrečena kazna doživotnog zatvora", navode iz Tužilaštva.

Na danas održanom ročištu u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno je obrazložio prijedlog za produženje pritvora.

federalna.ba

Tužilaštvo BiH predmet Veljko Ugrenović i dr.
Tužilaštvo BiH pritvor hapšenje
0 03.08.2022 12:56
rez Sud BiH Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH
0 15.07.2022 22:02
istraga akcize hapšenje SIPA Tužilaštvo BiH
0 15.07.2022 15:14