Tužilaštvo BiH - Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu Veliki park
(Izvor: Ilustracija)

Tužilaštvo BiH - Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu Veliki park

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za četvoricu optuženih za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz KZ-a BiH.

Žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Optuženi Dragan Vikić, Jusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladena Čovčić se terete za zločin počinjen u mjesecu aprilu 1992. godine, a koji se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti, čiji posmrtni ostaci dvojice ubijenih su djelimično pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Dragan Vikić i Jusuf Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni-podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela. U odnosu na optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci,  akcenat je stavljen na krivično pravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno sa pripadnicima odreda čiji je komadant bio Dragan Vikić, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

žalba Tužilaštvo BiH
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Tužilaštvo BiH ubistva povratnika
0 25.09.2023 14:07
Tužilaštvo BiH ikona Milorad Dodik Sergej Lavrov
0 18.09.2023 11:37
Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Milorad Dodik Miloš Lukić
0 13.09.2023 19:14
hapšenje Tužilaštvo BiH genocid
0 12.09.2023 11:22
Tužilaštvo BiH optužnice ratni zločini
0 07.09.2023 07:54