Turska upozorava na eskalaciju u regiji nakon iranskog uzvratnog napada na Izrael
(Izvor: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Turska upozorava na eskalaciju u regiji nakon iranskog uzvratnog napada na Izrael

Turska je u nedjelju upozorila na mogući regionalni rat nakon iranskog zračnog napada na Izrael, koji je bio odmazda za zračni napad na njegovu diplomatsku misiju u glavnom gradu Sirije 1. aprila.

- Već duže vrijeme podsjećamo sve naše kolege na naša upozorenja da izraelski rat u Gazi nosi rizik od širenja i eskalacije - navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Istakli su da je izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku, koji je bio protiv međunarodnog prava, opravdao njihovu zabrinutost.

- Iranska odmazda za ovaj napad i kasniji razvoj događaja još jednom su pokazali da se događaji brzo mogu pretvoriti u regionalni rat - poručili su iz Ministarstva.

Navodeći da su turski zvaničnici vodili razgovore sa svojim iranskim i američkim kolegama kako bi pozvali na umjerenost, iz Ministarstva su naglasili da Turska "jasno prenosi svoje poruke iranskim zvaničnicima i zapadnim zemljama koje imaju utjecaja na Izrael, pozivajući na prekid eskalacije".

- Nastavit ćemo da ulažemo napore da spriječimo proces koji će trajno narušiti stabilnost našeg regiona i izazvati veće sukobe na globalnom nivou - dodali su iz Ministarstva.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

federalna.ba/Fena

Turska Iran Izrael