Turska traži da Finska ukine embargo na oružje kako bi dobila odobrenje Ankare za NATO

Turska traži da Finska ukine embargo na oružje kako bi dobila odobrenje Ankare za NATO

Finska mora javno objaviti da ukida embargo na oružje Turskoj kako bi dobila odobrenje Ankare za članstvo u NATO-u, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova.

Mevlut Cavusoglu dao je je te komentare uoči posjete finskog ministra odbrane Anttija Kaikkonena, koji će u četvrtak sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom razgovarati o kandidaturi svoje zemlje za pridruživanje vojnom savezu.

- Posjeta finskog ministra odbrane Turskoj je bitna jer još nismo čuli izjavu Finske u kojoj se navodi da je ukinula embargo na oružje protiv nas. Očekujemo takvu izjavu od njih - izjavio je Cavusoglu novinarima.

Švedska i Finska napustile su svoju dugogodišnju politiku vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za članstvo u savezu nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru, zbog zabrinutosti da bi mogle postati mete narednog ruskog napada.

Turska, članica NATO-a, kočila je, međutim, nastojanja Švedske i Finske da se pridruže vojnom savezu, optužujući dvije nordijske zemlje da ignorišu prijetnje Turskoj od kurdskih militanata i drugih grupa koje smatra teroristima, te da vrše pritisak na njih da razbiju te grupe.

Ankara je također vršila pritisak na dvije zemlje da ukinu de facto zabranu prodaje oružja Turskoj, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Finska Turska NATO
Finska Zabrana paljenje Kur'ana
0 31.01.2023 10:35
Mevlüt Çavuşoğlu Turska Finska Švedska NATO
0 30.01.2023 10:44
Recep Tayyip Erdoğan Turska Finska Švedska NATO
0 29.01.2023 22:36