Turska pozvala ambasadore devet zemalja zbog zatvaranja diplomatskih predstavništava

Turska pozvala ambasadore devet zemalja zbog zatvaranja diplomatskih predstavništava

Turska je u četvrtak pozvala ambasadore devet zemalja kako bi zatražila objašnjenje, nakon što su te zemlje privremeno zatvorile diplomatska predstavništva i izdale sigurnosna upozorenja, pozivajući se na povećanu prijetnju nakon incidenata spaljivanja Kur’ana u Evropi.

Aktivisti krajnje desnice spalili su primjerke Kur’ana u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj prošle sedmice, što je dovelo do prekida pregovora oko članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Evropske zemlje osudile su incidente, ali neke tvrde da ih ne mogu spriječiti zbog zakona o slobodi govora.

Zemlje među kojima su Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države upozorile su svoje građane na povećan rizik od napada u Turskoj, posebno na diplomatske misije i nemuslimanske bogomolje. Njemačka, Francuska i Nizozemska bile su među zemljama koje su ove sedmice iz sigurnosnih razloga privremeno zatvorile diplomatska predstavništva.

Turska je, sa svoje strane, tokom vikenda upozorila svoje građane na "moguće islamofobične, ksenofobične i rasističke napade" u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Izvor iz turskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su ambasadori iz devet zemalja pozvani u četvrtak, ali ih nije identificirao. Američka ambasada je potvrdila da je njen ambasador prisustvovao sastanku u ministarstvu. Dva evropska diplomatska izvora rekla su da su pozvani i ambasadori Njemačke, Francuske i Nizozemske.

Portparol vladajuće stranke AK Omer Celik odbacio je sigurnosna upozorenja kao "neodgovorne izjave", dodajući da je Turska sigurna zemlja.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu izjavio je da privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja zbog sigurnosnih razloga imaju za cilj pokretanje psihološkog rata protiv Turske, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Turska