Turska pozdravlja rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o podršci Bidenovom prijedlogu za prekid vatre u Gazi
(Izvor: AA)

Turska pozdravlja rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o podršci Bidenovom prijedlogu za prekid vatre u Gazi

Republika Turska pozdravila je usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopćilo je jutros tursko Ministarstvo vanjskih poslova, nazvavši to važnim korakom.

“Smatramo Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2735, usvojenu 10. juna, koja ima za cilj postizanje prekida vatre u Gazi, kao važan korak ka okončanju masakra“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Turska je pozdravila i Hamasov konstruktivan i pozitivan pristup planu za prekid vatre.

“Imperativ je da Izrael objavi svoju opredijeljenost za provedbu trajnog prekida vatre i u potpunosti implementira sve elemente rezolucije“, navodi se u saopćenju.

Vlasti Turske su najavile da će nastaviti doprinositi koracima koji će osigurati trajni kraj rata, povlačenje Izraela iz cijele Gaze, oslobađanje talaca i zatvorenika, povratak raseljenih Palestinaca u Gazu, nesmetanu i adekvatnu dostavu humanitarne pomoći i rekonstrukcija Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je sinoć nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.

U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze. U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.

federalna.ba/AA

 
Turska rezolucija prekid vatre Joe Biden