Turska policija zaplijenila treću najveću pošiljku kokaina u svojoj istoriji
(Izvor: AA)

Turska policija zaplijenila treću najveću pošiljku kokaina u svojoj istoriji

Policija u Turskoj zaplijenila je treću najveću pošiljku kokaina u svojoj istoriji, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya. Yerllikaya je na društvenoj mreži X napisao da je tokom policijske akcije u tri turske provincije zaplijenjeno 608 kilograma kokaina u tečnom obliku i 830 kilograma hemikalija, koje se koriste za proizvodnju te droge, kao i da je to treća  zapljena kokaina po količini u Turskoj ikad. 

On je naveo da je policija ciljala međunarodnu kriminalnu bandu navodno predvođenu od strane muškarca libansko-veneculeanskog porijekla, koji je bio među četiri privedena strana člana kriminalne grupe, zajedno sa još devet Turaka. 

Operaciju su vodili službenici za borbu protiv narkotika sa sjedištem u Kodžaeliju, koji se nalazi jugoistočno od Istanbula, ali je takođe uključivala istrage u Tekirdagu na sjeverozapadu Istanbula i u provinciji Antalija. 

Kriminalna grupa je koristila vinograde u Tekirdagu i Antaliji za skladištenje hemikalija i preradu kokaina, koji je bio predstavljan kao đubrivo, navodi Yerlikaya. Međunarodne grupe za praćenje organizovanog kriminala tvrde da je Turska postala glavno tranzitno čvorište za šverc kokaina koji dolazi iz Južne Amerike u Evropu nakon što su policijske kontrole u lukama kao što je Rotterdam u Holandiji postale strože. 

U izvještaju iz oktobra prošle godine organizacija Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala je navela da porast zapljene kokaina u Turskoj za 44 odsto između 2021. i 2022. godine nije u skladu sa podacima o domaćoj potrošnji, "što jasno sugeriše da ta zemlja vjerovatno služi kao koridor za krijumčarenje droge".

federalna.ba/Beta

Turska policija kokain
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30
policija Brčko distrikt BiH beživotno tijelo Sava
0 17.05.2024 12:28
Francuska policija muškarac sinagoga
0 17.05.2024 09:37
Nova Kaledonija vanredno stanje policija
0 16.05.2024 12:24
saobraćajna nezgoda Hrvatska policija Sinj
0 16.05.2024 08:59