Turska osudila grupu zapadnih zemalja da pokušavaju uništiti njenu turističku industriju
(Izvor: Pixabay)

Turska osudila grupu zapadnih zemalja da pokušavaju uništiti njenu turističku industriju

Turska je u četvrtak osudila grupu zapadnih zemalja koje su privremeno zatvorile svoje konzulate u Istanbulu zbog sigurnosnih razloga, optužujući ih da vode "psihološki rat" i pokušavaju da unište tursku turističku industriju.

Njemačka, Holandija i Britanija bile su među zemljama koje su ove sedmice zatvorile svoje konzulate u gradu od oko 16 miliona ljudi. Njemačka ambasada je navela rizik od mogućih osvetničkih napada nakon incidenata sa spaljivanjem Kur’ana u nekim evropskim zemljama. Sjedinjene Države i druge zemlje izdale su upozorenja o putovanju pozivajući svoje građane na oprez.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju dio zapadne zavjere da spriječi oporavak turskog turističkog sektora nakon pandemije koronavirusa.

- Na dan kada smo proglasili naš cilj da privučemo 60 miliona turista, u trenutku kada je stiglo 51,5 miliona turista i kada smo ostvarili 46 milijardi dolara prihoda od turizma, oni su bili na rubu da započnu novi psihološki rat protiv Turske - rekao je Soylu, koji je poznat po svojoj antizapadnoj retorici.

Ministar je izjavio da je Turska do sada ove godine izvela čak 60 operacija protiv ISIL-a i privela 95 osoba. Prošle godine je skoro 2.000 osumnjičenih za članstvo u ISIL-u uhapšeno u više od 1.000 operacija protiv te grupe, tvrdi on.

U ovoj je sedmici ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo da su turske vlasti uhapsile određeni broj osumnjičenih nakon upozorenja "prijateljske zemlje", ali nisu pronašle nikakvo oružje, municiju ili znak planiranog čina nasilja.

U novembru, u bombaškom napadu na prometnu istanbulsku aveniju Istiklal, koja se nalazi u srcu grada i u blizini brojnih stranih konzulata, ubijeno je šest osoba, a nekoliko je ranjeno. Turske vlasti za napad su okrivile kurdske grupe.

Prošlog vikenda tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje o putovanju za evropske zemlje zbog antiturskih demonstracija i onoga što je navelo kao islamofobiju. Upozorenje je uslijedilo nakon demonstracija sedmicu ranije ispred turske ambasade u Švedskoj, gdje je antiislamski aktivista spalio Kur’an, a prokurdske grupe protestirale su protiv Turske.

S tim u vezi, Norveška je povukla dozvolu grupi da organizira protest u Oslu u petak koji bi uključivao i spaljivanje Kur’ana, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ranije je Turska pozvala norveškog ambasadora i preporučila da će planirana akcija predstavljati "zločin iz mržnje" koji ne bi trebalo dozvoliti.

Norveške novine VG objavio je da grupa pod nazivom Stop islamizaciji Norveške planira spaliti Kur’an ispred turske ambasade u Oslu.

Vođa grupe, Lars Thorsen, rekao je za VG da planira da svoj protest izvede "u kontekstu turske netolerancije prema zapadnim vrijednostima slobode".

Nedavne demonstracije u Evropi na kojima su aktivisti oskrnavili svetu knjigu islama razbjesnile su muslimane u Turskoj i drugdje.

Jevrejske organizacije u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj objavile su saopćenje u kome izražavaju zabrinutost zbog onoga što su nazvali manifestacijom “islamofobične mržnje” u nordijskom regionu.

- Još jednom, rasistima i ekstremistima je dozvoljeno da zloupotrebljavaju demokratiju i slobodu govora kako bi spaljivanjem Kur'ana normalizirali mržnju prema jednoj od vjerskih manjina - saopćile su organizacije, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Turska