Turska nadzorna agencija pokrenula istragu protiv šest TV stanica zbog 'vrijeđanja javnosti'
(Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Turska nadzorna agencija pokrenula istragu protiv šest TV stanica zbog 'vrijeđanja javnosti'

Turska radiodifuzna agencija pokrenula je istragu protiv šest opozicionih TV kanala zbog "vrijeđanja javnosti" svojim izvještavanjem o nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora, saopćeno je u utorak, bez pružanja detalja o kakvim se uvredama radi.

Vrhovno vijeće za radio i televiziju (RTUK) saopćilo je da su se gledaoci žalili zbog njihovog izvještavanja.

Predsjednik Tayyip Erdogan produžio je svoje dvije decenije vladavine u drugom krugu izbora u nedjelju. Njegov suparnik Kemal Kilicdaroglu izjavio je da su to bili "najnepošteniji izbori u godinama", ali nije osporio ishod.

RTUK je u martu kaznio četiri televizijske stanice zbog izvještavanja o izborima. Međunarodne grupe za ljudska prava i turske opozicione stranke optužuju RTUK da, kao oruđe vlasti, pokušava ušutkati opozicione medije.

- Vladin uređaj za cenzuru je na djelu - objavio je Tele 1, jedan od kanala protiv koga je pokrenuta istraga, na svojoj web stranici.

Turska je zauzela 153. mjesto od 180 u indeksu slobode štampe Reportera bez granica prošle godine, koji su klasificirali vladinu kontrolu medija kao visoku.

- Tokom izbornog perioda, RTUK je djelovao kao aparat vladajuće koalicije da kažnjava kritičko izvještavanje i nezavisno novinarstvo. Ovakav tretman medija je neprihvatljiv i stvara nepravedne uslove za konkurentske stranke i kandidate, a takođe baca sjenku na rezultate - kazao je Gurkan Ozturan, koordinator za brzi odgovor za slobodu medija u Evropskom centru za štampu i slobodu medija, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Turska Turska radiodifuzna agencija izbori