Turska: "Izložba obožavalaca galaksije" otvorena u Istanbulu

Stotine predmeta koje su prikupili ljubitelji holivudskog filmskog serijala "Ratovi zvijezda", jednog od najpopularnijih filmskih serijala u istoriji kinematografije, izloženo je u Istanbulu.

"Izložba obožavalaca galaksije" otvorena je u subotu u Muzeju kina u Istanbulu, na kojoj je prikazano više od 600 predmeta, uključujući konstrukcije i jedinstvene objekte koje su fanovi dizajnirali preko 40 godina, paralelno s produkcijama "Ratova zvijezda" koje su prvi put objavljene 1977. godine

Ceyhun Tuzcu, generalni direktor Istanbulskog muzeja kina i "Atlas 1948 Enterprise", rekao je za Anadolu da je izložba vrlo posebna i da su je kreirali obožavaoci "Ratova zvijezda".

Tuzcu je rekao da su se posebno potrudili da kolekciju dovedu u Istanbul.

"Na izložbi smo se posebno fokusirali na tri glavne teme. Prva su minijature svemira 'Ratova zvijezda', druga su područja dizajnirana da izgledaju kao filmski setovi, a posljednja je kolekcionarska oprema Star Wars kao što su kacige, svjetlosni mačevi i maske s potpisom", naveo je on.

Fanovi su pokušali da stvore svijet "Ratova zvijezda" okupljajući kolekcije iz 17 zemalja.

Izložba kolekcije, koja pokriva 12 filmova koji su ušli u istoriju kao filmska serija s najvećom zaradom na svijetu, pruža izbliza pogled na svijet "Ratova zvijezda" kroz oči obožavalaca.

U privremenoj izložbenoj dvorani Istanbulskog muzeja kina, izloženo je više od 50 skulptura, 120 figura, 30 oklopa i kostima u prirodnoj veličini, 25 modeliranih i ručno oslikanih bista u prirodnoj veličini, te gigantske figure stvorenja, kacige, filmske maske s potpisima glumaca, plakate i slično.

Tokom izložbe, koju podržava Ministarstvo kulture i turizma zemlje, održavaju se i različiti događaji kao što su projekcije filmova.

Izložba za ljubitelje "Ratova zvijezda" svih uzrasta biće otvorena do 1. februara.

federalna.ba/AA

izložba