Turska će registrovati 60 prehrambenih proizvoda u okviru programa geografskih oznaka EU-a
Turska ubrzava aktivnosti kako bi povećala broj prehrambenih proizvoda priznatih u okviru programa geografskih oznaka i tradicionalnih specijaliteta Evropske unije sa 40 na 60 sljedeće godine, prema godišnjem predsjedničkom programu za 2026.
Program ima za cilj razvoj inovativnog okruženja za prava intelektualnog vlasništva (IP), zaštitu prava nosilaca IP-a unutar zemlje i širom svijeta, pružanje mogućnosti za inovacije i stvaranje globalnih brendova s dodanom vrijednošću putem programa podrške i borbu protiv kršenja prava.
Program također pruža tehničku pomoć institucijama koje podnose prijave EU-u, kao i podršku za pilot proizvode za identifikaciju, obuku o brendiranju, organizaciju kampanja za podizanje svijesti i druge aktivnosti.
Uključuje i kreiranje plana za korištenje umjetne inteligencije (AI) u procesima registracije.
Broj ljudi koji rade na patentnim prijavama za zelenu i digitalnu transformaciju će rasti, a održavat će se i informativni seminari na kojima će se raspravljati o pitanjima industrijskog vlasništva.
Očekuje se da će broj registrovanih i važećih patenata u sektorima zelene i digitalne transformacije dostići 4.000 ove godine, a 4.400 sljedeće.
Očekuje se da će broj međunarodnih patentnih prijava iz Turske dostići 2.100 do kraja sljedeće godine i 2.300 u godini nakon nje.
Među tim ciljevima su i registracije geografskih oznaka u EU-u. Pored Gaziantep baklave, EU je nedavno certificirao jedno od tradicionalnih jela u zemlji kaytaz boregi (kajtaz burek), koje je poznato u jugoistočnom gradu Hatayu.
federalna.ba/AA