Prilog: Mirjana Topić-Landeka

Turković se sastala sa iranskim šefom diplomatije, susret izazvao reakcije pojedinih dužnosnika na državnom nivou

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Islamske republike Iran Hosseinijem Amirom Abdollahianom. Naglasili su prijateljski odnos dvije države, te nastavak potpore Irana Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o gospodarskim odnosima, sankcijama, ali i trenutnoj političkoj situaciji regionalno i šire. Najviše pozornosti,  susret je izazvao jer se događa u vrijeme svakodnevnih prosvjeda u Iranu zbog teških kršenja ljudskih prava i međunarodnih standarda. Zbog toga su hrvatski dužnosnici u Ministarstvu vanjskih poslova odbili susret s iranskim ministrom. 

Razgovaralo se o pitanjima od zajedničkog interesa za dvije zemlje, međusobnoj trgovinskoj razmjeni, kazala je između ostaloga ministrica Bisera Turković, ali i o regionalnim i širim globalnim temama. Turkovićka je Iranu zahvalila i za pomoć te kazala kako BiH ima euroatlantski put:
“Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put, kao svoj ključni vanjskopolitički cilj. Taj put nije uvijek jednostavan i od nas se traži principijelnost, koja nije uvijek laka“.

Tijekom obraćanja novinarima iranski je ministar govorio o potpori Bosni i Hercegovini i njezinu integritetu, te o sankcijama uvedenim njegovoj zemlji. Za trenutnu situaciju u Iranu u kojoj stradavaju nevini ljudi zbog traženja poštivanja temeljnih ljudskih i ženskih prava,  kriva su mu strana uplitanja, ali i SAD.
„Ono čemu smo svjedočili osam tjedana u Iranu jeste vrhunac stranog uplitanja, izazivanja nereda i planiranog terora“.

S iranskim ministrom vanjskih poslova odbili su se sastati hrvatski dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova. Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić smatra kako naša zemlja treba pokazati i dokazati europske vrijednosti. Prilikom glasovanja za osudu iranskog režima u Ujedinjenim nacijama, BiH je bila suzdržana, ali i u nekoliko drugih slučajeva, BiH u vanjskoj politici nije slijedila europske naputke. Nije dobro, smatra Brkić, tjedan dana prije razmatranja našega kandidacijskog statusa raditi protivno odlukama Europske unije kojoj težimo:
“Neki dužnosnici deklaratorno zagovaraju EU, a djelima upravo suprotno čine što ne ide u prilog našem kandidacijskom statusu“.

Suradnja s trećim zemljama uključujući i Iran nije prepreka članstvu u EU, nego je jako važno da mi svoje vanjskopolitičke stavove svrstavamo sa stavovima Europske unije, zaključuje Brkić.

Urednica portala interview. ba Senka Kurt zgrožena je susretom ministara vanjskih poslova Irana i BiH. Iz prostog razloga što to nisu dobre poruke ni građanima BiH, niti našim zapadnim prijateljima, jer Iran radikalno krši ljudska prava vlastitih građana:
“Ne želim razmišljati kakvu nam poruku šalju. Da bi jedna takva politika, koju Iran vodi u domenu ljudskih prava bila možda primjenjiva i na BiH. Ovo je jedan vrlo opasan susret i vrlo opasna poruka, poruka protiv našim američkih i europskih prijatelja“. 

 

 

Bisera Turković Federalni radio
sport Federalni radio
0 31.01.2023 19:02
Vijesti u 17 Federalni radio
0 31.01.2023 19:01
Trojka Osmorka Sedmorka Federalni radio
0 31.01.2023 17:46
Transparency International BiH korupcija Federalni radio
0 31.01.2023 16:36
Federalni radio sport
0 30.01.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 30.01.2023 22:33