Turković i Sattler o ubrzanju integracije BiH u EU, izborima, migrantskoj krizi

Turković i Sattler o ubrzanju integracije BiH u EU, izborima, migrantskoj krizi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler je ministrici Turković uručio dokument „Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava“, koji su jučer u Briselu jednoglasno usvojili ministri vanjskih poslova Evropske unije.

Kako je objašnjeno, usvojeni mehanizam podrazumijeva krivično gonjenje i kažnjavanje svih onih koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava u cijelom svijetu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković i ambasador Sattler su razgovarali i o ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te o ključnim prioritetima koje BiH mora ispuniti u narednom periodu.

Tokom sastanka je razgovarano i o nedavnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o predstojećim izborima u Mostaru koji će biti održani nakon 12 godina.

Sagovornici su se usaglasili da je izuzetno važno da se Bosna i Hercegovina na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Sofiji, zajedno sa svim zemljama zapadnog Balkana, pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu, što će ubrzati evropski put BiH.

Turković je upoznala ambasadora Sattlera o trenutnoj situaciji oko uspostavljanja Komisije za NATO integracijski proces, za što je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine okončalo sve procedure.

Prijedlog za formiranje Komisije je nedavno uvršten na dnevni red sjednice Vijeća ministara, ali je povučen radi dodatnih konsultacija.

Razgovarano je i o problemu migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

- U rješavanje ovog problema potrebno je da se uključe sve nadležne institucije, te da je neophodno da se teret migrantske krize rasporedi u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazala je Turković.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Johann Sattler
Bisera Turković Hossein Amir-Abdollahian Iran BiH
0 06.12.2022 12:50
Denis Bećirović Johann Sattler
0 06.12.2022 12:48
Johann Sattler Transparency International BiH Transparency International u Bosni i Hercegovini Transparency International korupcija Evropska Unija
0 01.12.2022 18:44
NATO Jens Stoltenberg Bisera Turković
0 30.11.2022 20:12