Turković-Cavusoglu: Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji
(Izvor: AA)

Turković-Cavusoglu: Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji

Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Turković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom izjavila da je Bosna i Hercegovina "mala zemlja hrabrih ljudi" koja ima nesebičnu prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turske pitanje je šta bi bilo, sigurno ni Zapadni Balkan ne bi bio miran", izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

"Historija povezuje dvije naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU-u, za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako", rekla je Turković.

Istakla je da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

"Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. Turska ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu i želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Tursku pod vodstvom predsjednika Erdogana", poručila je Turković.

Na kraju se osvrnula i na geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi koje, kako je kazala, utječu na situaciju u BiH.

"BiH se nalazi na prekretnici bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi. Dakle, sve ovo ukazuje da ulazimo u vrlo neizvjestan politički period", poručila je Turković.

Cavusoglu: Turska će učiniti sve da se BiH ne vrati u devedesete

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, nakon današnjeg susreta s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, izjavio je kako su mir i stabilnost na Balkanu od izuzetne važnosti te kako to za Tursku nije samo želja već poduzima konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu.

Nakon susreta s Turković u Ankari, Cavusoglu je u ponedjeljak govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Turska pridaje veliku važnost stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je najveća želja Turske da što prije dođe do formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Još jednom želim ponoviti da smo protiv svih vrsta stranih intervencija u ovaj proces", naglasio je Cavusoglu. Istakao je da je Turska među zemljama koje daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

"Prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata od EU, čestitamo na tome. Nadamo se da će uskoro započeti i sa pregovorima. Nadamo se da EU neće zamajavati zemlje Zapadnog Balkana, kao što zamajavaju nas. Također, dajemo snažnu podršku članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u", podvukao je Cavusoglu, podsječajući kako njegova zemlja djeluje u sastavu misije EUFOR-a Althea te kako je jedna od zemalja koje obezbjeđuje najveći broj vojnika.

Kada je riječ o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima, Cavusoglu je kazao kako Turska i BiH jasno koračaju ka zacrtanom cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara. Istovremeno se povećava broj turista, kako bosanskohercegovačkih u Turskoj, tako i turskih koji posjećuju BiH. Kazao je kako se nada da će u najkraćem roku biti priveden kraju i proces oko putovanja s ličnim kartama između Turske i BiH.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča u Turskoj 2016 godine.

"Sa žaljenjem želim kazati da u kontekstu borbe protiv FETO-a u Bosni i Hercegovini nije ostvaren željeni rezultat. Stoga je naše najveće očekivanje i od sljedeće Vlade koja će biti uspostavljena da nam pruži konkretnu podršku u borbi protiv FETO-a", poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je iznio i zabrinutost zbog sve većeg broja rasističkih napada u BiH.

“Bilo je napada na džamije u Bosni i Hercegovini, učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete”, rekao je Cavasoglu.

Naglasio je kako je veza Turske s Balkanom vrlo jaka te da su to historijske veze.

"Danas, iako neke zapadne zemlje pokušavaju vidjeti Tursku kao konkurenta na Balkanu, mi nikoga ne vidimo kao konkurenta. Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina trebaju podršku svih. Stabilnost na Balkanu nam je izuzetno važna. Mi kada to kažemo to nije samo naša želja već poduzimamo konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu", kazao je Cauvsoglu, navodeći primjer autoputa Sarajevo - Beograd.

Dodao je na kraju kako je Turska jedna od rijetkih zemalja koja na Balkanu može ravnopravno razgovarati sa svim stranama, bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini ili o drugim državama.

federalna.ba/AA

Bisera Turković Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu Christian Schmidt
0 15.03.2023 10:25
Mevlüt Çavuşoğlu Turska Švedska Finska
0 27.02.2023 09:39
Mevlüt Çavuşoğlu Nikos Dendias Turska Grčka zemljotres
0 12.02.2023 16:06
Mevlüt Çavuşoğlu Turska Finska Švedska NATO
0 30.01.2023 10:44
Američka ambasada Milorad Dodik Bisera Turković
0 14.01.2023 15:20