Turk: Smrtne kazne u Iranu su 'ubistva koje sankcionira država'
(Izvor: AA)

Turk: Smrtne kazne u Iranu su 'ubistva koje sankcionira država'

Čelnik UN-a za ljudska prava izjavio je da iranska vlada uvodi smrtnu kaznu kako bi utjerala strah među stanovništvo i suzbila neslaganje, rekavši da pogubljenja predstavljaju "ubistva koje je sankcionirala država".

- Pružanje krivičnih postupaka radi kažnjavanja ljudi zbog insistiranja ostvarenju njihovih osnovnih prava - poput onih koji učestvuju u ili organiziraju demonstracije - predstavlja ubistva koje je sankcionirala država - izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk, dodajući da su pogubljenja prekršila međunarodni zakon o ljudskim pravima.

Iran je u subotu objesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubistva pripadnika snaga sigurnosti tokom protesta širom zemlje, a više njih je od tada osuđeno na smrt.

Ured UN-a za ljudska prava dobio je informaciju da predstoje još dva pogubljenja, navodi se u saopćenju, dok se oko stotinu njih suočava s optužbama za teške zločine.

Turk je u saopćenju naveo da je u predmetima bilo brojnih kršenja propisanog postupka i pravičnog suđenja, uključujući primjenu nejasno sročenih krivičnih odredbi, uskraćivanje pristupa advokatu po izboru, prisilno priznanje pod mučenjem i uskraćivanje značajnog prava na žalbu.

Islamska Republika, koja je za nemire okrivila svoje strane neprijatelje, uključujući Sjedinjene Države, smatra svoje gušenje protesta kao cilj očuvanja nacionalnog suvereniteta.

Oštro intonirano saopćenje ureda UN-a za ljudska prava dolazi u trenutku kada se Turk nastavlja zalagati za odlazak u zemlju i sastanak s njenim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, izjavio je visoki zvaničnik UN-a za ljudska prava, Mohammad Ali Alnsour, na brifingu za novinare u Ženevi u utorak.

- Odvojeni lični sastanak između Turka i iranskih vlasti planiran je vrlo skoro - dodao je Alnsour, ne navodeći detalje.

- Ne možemo samo da ćutimo kada postoje veoma ozbiljni prekršaji - rekao je on.

Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi glasalo je u novembru za uspostavljanje tročlane nezavisne misije za utvrđivanje činjenica o iranskom gušenju protesta. Alnsour je rekao da je već primio hiljade podnesaka.

Protesti, među najodlučnijim izazovima klerikalnom vodstvu od revolucije iz 1979. godine, privukli su podršku Iranaca u svim sferama života i doveli u pitanje legitimitet Islamske Republike, pozivajući na pad njenih vladara.

Početak pogubljenja, koje je osudio sve veći broj zemalja, poklopio se s usporavanjem protesta, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ljudska prava
Izrael Ujedinjene nacije Ljudska prava
0 12.01.2024 11:54
Saharov nagrada Mahsa Amini Ljudska prava
0 19.10.2023 13:39
Ljudska prava
0 23.02.2023 14:20
Ljudska prava
0 15.02.2023 15:28