videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Turisti preplavili SBK - bili smo na Vlašiću i Busovačkoj planini

Srednja Bosna zimski je turistički biser. Ove godine, za razliku od prethodnih, sezona je otvorena znatno ranije, a turistički radnici je, sudeći po količini snijega i broju posjeta, za sada ocjenjuju uspješnom. Posjetili smo Vlašić i Busovačku planinu te provjerili kako teče ovogodišnja sezona.

Sedam ski centara nudi više od 50 kilometara uređenih staza. Hiljade turista, među kojima veliki broj onih iz zemalja regije, doslovno su preplavile Vlašić, na kome se traži mjesto više. Skijanju se posebno raduju najmlađi.

„Vlašić je idealna destinacija za početnike. Pogotovo na bejbi stazi, gdje možete osnove vrlo lako naučiti“, kaže Amar Hrustanović, instruktor skijanja.

Zahvaljujući minusima i snježnim padavinama, ali i angažmanu turističkih radnika, koji ovdje ne odustaju, ovogodišnja sezona, u odnosu na prethodnu, obećava.

„Uz pomoć vještačkog osnježivanja uspjeli smo da održimo sezonu. I danas vidite da imamo solidnu posjetu, zadovoljni smo“, ističe turistički radnik Adnan Kalušić.

Direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević navodi kako je za naredni vikend popunjenost iznad 95% - za razliku od prošle godine, bilježi se znatno povećanje dolazaka stranih gostiju.

Pored Vlašića, ski centri Pridolci i Busovačka planina, u okruženju planine Vranice koji, uz ostale ski centre u ovom kantonu - Radušu, Rostovo, Brusnicu i Ranču - turistima također nude brojne sadržaje prilagođene svim generacijama. Istina, zbog nedovoljnih količina snijega, oni na nižoj nadmorskoj visini nisu uvijek u funkciji.

Ugostitelj Tihomir Šantić dodaje kako je riječ o skijalištu za cijelu porodicu: To je hobi staza, nije toliko za profesionalce, ali je za djecu predivna“.

I ova sezona poklazala je da je turizam znatno otporniji nego što se strahovalo, tvrde turistički radnici. Pokazuje to i podatak da je u protekloj godini u Srednjobosanskom kantonu zabilježeno oko 150 hiljada ostvarenih noćenja, a u ovoj očekuju barem 30 posto veću posjetu. Naravno, ukoliko to dozvole epidemiološke mjere, a za sada VPT pravilo nije uvedeno na zimske centre ovog kantona.

federalna.ba

turizam SBK skijanje
sport skijanje superveleslalom Federika Brignone Corinne Suter Austrija
0 16.01.2022 15:27
SBK otkupna cijena mlijeka mljekari
0 13.01.2022 17:53
sport skijanje Johannes Strolz Adelboden
0 09.01.2022 15:49
sport skijanje Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Anna Swenn-Larsson Vendi Hollander
0 09.01.2022 15:42