Trump podrugljivo nagrdio dvoje svojih bivših savjetnika za Covid-19
(Izvor: Arhiva)

Trump podrugljivo nagrdio dvoje svojih bivših savjetnika za Covid-19

Bivši predsjednik SAD Donald Trump žestoko je napao svoja dva najpoznatija savjetnika u borbi protiv pandemije koronavirusa Anthonyja Faucija i Deborah Brix koji su se povjerili američkoj televiziji CNN o njihovom teškom iskustvu sa njim.

U dugom bijesnom saopštenju, često podrugljivom, bivši predsjednik optužio je stručnjake da su dvije osobe koje prave samopromociju u "pokušaju da prekroje istoriju da bi se zaboravili njihovi loši instikti i pogrešne preporuke", koje je, kako je rekao, on "na sreću skoro uvijek odbio da slijedi".

Hvaleći sopstvenu akciju oko vakcina - njegova administracija investirala je više milijardi dolara u nekoliko projekata za razvoj vakcine, Trump je rekao da su se držali njih sada bi bili zatvoreni u podrumima i zemlja bi prolazila kroz finansijsku depresiju.

"Doktor Fauci je takođe kralj prevrtljivosti" rekao je Trump, a za Brix dodao da je "potvrđena lažljivica koja nema skoro nikakav krediblitet".

"To je bio jedan vrlo negativan glas koji nije imao dobre odgovore" rekao je Trump govoreći o Brix i upitao "ko može da zaboravi" da je ona učestvovala na porodičnoj proslavi Dana zahvalnosti dok je tražila od Amerikanaca da ostanu u svojim kućama da suzbiju širenje epidemije.

Ove izjave Trumpa koji živi na Floridi od odlaska iz Bijele kuće uslijedile su kada je Fauci rekao za CNN, da je bio šokiran kada je Trump pozvao američke savezne države da se "oslobode" dok su stručnjaci pozivali na poštovanje zdravstvenih propisa. To je bilo "kao udarac pesnicom u grudi", rekao je Fauci.

Deborah Brix je ispričala takođe za CNN da je dobijala "vrlo teške" telefonske pozive od predsjednika kada je govorila o širenju virusa u ruralnim zonama.

federalna.ba/Beta

Donald Trump Anthony Fauci Deborah Brix
Twitter Donald Trump
0 07.05.2021 08:02
Facebook Donald Trump
0 05.05.2021 11:20
Joe Biden Joseph Biden Donald Trump sankcije SAD Međunarodni krivični sud ICC
0 03.04.2021 18:21