Trump planira pomilovati Lil Waynea, no ne i Giulianija i Bannona
(Izvor: EPA/JASON SZENES)

Trump planira pomilovati Lil Waynea, no ne i Giulianija i Bannona

Američki predsjednik Donald Trump vjerojatno će pomilovati repera Lil Waynea u utorak posljednjeg dana svog mandata, ali ne očekuje se da će to učiniti s odvjetnikom Rudyjem Giulianijaem ili bivšim pomoćnikom Steveom Bannonom, prenose izvori u ponedjeljak. 

Očekuje se da će Trump izdati više od 100 pomilovanja i preinaka kazni posljednjeg dana na dužnosti američkog predsjednika.  Dva izvora upoznata s raspravama, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da su suradnici odgovorili Trumpa od ideje pomilovanja sebe ili članova svoje obitelji.

Lil Wayne se prošli mjesec izjasnio krivim za posjedovanje napunjenog, u zlato optočenog pištolja kad mu je avion sletio u Miami u prosincu 2019. godine za što je zapriječena kazna do 10 godina zatvora.

Lil Wayne je poticao Trumpa tijekom posljednje predsjedničke kampanje kad je tvitao fotografiju sebe s predsjednikom te rekao da podržava Trumpovu reformu pravosuđa i ekonomski plan namijenjen Afroamerikancima.

Izvor je potvrdio izvješće New York Timesa da se očekuje da se na popisu pomilovanja nađe bivši predsjednik skupštine New Yorka, Sheldon Silver (76), koji je 2015. godine optužen za korupciju.

Ne očekuje se da će se na popisu za pomilovanje naći Giuliani, Trumpov privatni odvjetnik koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prijevari 3. studenoga na predsjedničkim izborima u kojima je pobijedio demokrat Joe Biden.

Izvori također kažu da nije za očekivati pomilovanje Stevea Bannona, koji je Trumpu pomogao osvojiti izbore 2016. godine i bio zatim savjetnik Bijele kuće. Bannon (66), se izjasnio da nije kriv za optužbu da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid” koja je skupila 25 milijuna dolara.

Ne očekuje se ni da će biti pomilovan osnivač Wikileaksa, Julian Assange, rekao je izvor.

Američko ministarstvo pravosuđa 2019. godine zatražilo je od Velike Britanije izručenje Assangea SAD-u, kako bi se suočio s optužbama da je kovao zavjeru hakiranjem računala američke vlade čime je prekršio zakon o špijunaži.

Britanska sutkinja prije dva tjedna dosudila je da Assange ne bi trebao biti izručen SAD-u navodeći da bi zbog mentalnih tegoba mogao biti pod rizikom od počinjenja samoubojstva.

federalna.ba/Hina

Donald Trump pomilovanja