Prilog: Sanela Hodžić

Trivić: Nova dama u opozicionom špilu promiješat će samo stare karte?

Ove sedmice ozvaničen je početak rada nove partije u Republici Srpskoj. Nazvana je Narodni front, a osnovala ga je Jelena Trivić, političarka koja je na posljednjim općim izborima bila kandidatkinja opozicije za predsjednika tog bh. entiteta. Za sada je teško povjerovati da će Narodni front biti dugo najavljivani treći put kao alternativa vlasti i uspavanoj opoziciji, jer oko 90 posto članova nove stranke su uglavnom odbačeni ili nezadovoljni opozicioni kadrovi.

 

Narodni front Jelene Trivić zalagat će se, kaže, za interese Republike Srpske i novih naraštaja, a cilj je pomrsiti konce vladajućem režimu:

 

„Narodni front je istinska opozicija, istinka alternativa ovom režimu.“

 

Iako joj je kao kandidatkinji za predsjednicu entiteta RS na prošlim izborima pružio maksimalnu podršku, prvi čovjek SDS-a Milan Milićević, smatra da je Trivić prešla crvenu liniju. Ocjenjuje da je potpuna zabluda i naivnost očekivati da će front koja okuplja nezadovoljnike iz različitih stranaka, koji nisu ostvarili političke ambicije, biti snaga koja će promijeniti nakaradnu vlast u Republici Srpskoj:  

„Mislim da nije dobro cjepkanje opozicije na više različitih partija i da to vodi samo ka prelijevanju glasača iz jedne u drugu političku opciju“.

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, doskorašnje stranke Jelene Trivić, smatra da ovo nisu najsjajniji dani kada je u pitanju opozicija u tom entitetu, te u ime PDP-a poziva sve opozicionare da prestanu sa međusobnim optužbama:

 

„Pozivam da se zaustave prelasci i prenošenje mandata iz jednog u drugi politički subjekat kako bi se stabilizirale prilike u opoziciji".

 

Za sada je u Narodnom frontu oko 90 posto članova iz opozicionih stranaka, uglavnom nezadovoljnih i odbačenih kadrova. Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović:

 

"Niko nije očekivao da će ona ići pa kupiti redom iz Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, SDS-a, DNS-a, PDP-a, tako da me čudi ponašanje Jelene Trivić.“

 

Mnogi su mišljenja da Narodni front nema ništa novo i drugačije ponuditi. Daleko zanimljivije bit će pratiti koliko će to oslabiti i onako krhku opoziciju i hoće li Trivić dobiti podršku iz Srbije, odnosno Aleksandra Vučića. Nova dama u opozicionom špilu, promiješat će samo stare karte, smatra politikolog Vojislav Savić:

„Nijedna nova vrijednost u našem političkom životu nije unijeta. Ono što zasad vidimo, ništa novo, ništa spektakulrno i principu sve što ide u korist SNSD-a“.

A šta o svemu misle građani ?

„Jelena samo kupi otpad od opozicije“, „To samo odgovara vladajućima“, „To je sve isto, nema opozicije“.....

 

Jelena Trivić je političarka koja ima šansu da razbije ideološku monotoniju i građanima ponudi liberalniju opciju. Kako i sama tvrdi, ima i znanje da preuzme odgovornost na političkoj sceni. Međutim, ako uzmemo u obzir njen od ranije poznat narativ, teško je povjerovati da smo dobili neku alternativu, već samo još jednu puku nacionalističku stranku.

 

 

 

Jelena Trivić Federalni radio
marža ograničenje marže maksimalna marža visine marži marže Federalni radio
0 03.10.2023 18:03
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Federalni radio
0 03.10.2023 18:01
Vlada KS Federalni radio
0 03.10.2023 17:55
Vlada HNK Marija Buhač Federalni radio
0 03.10.2023 17:54