javljanje Azre Delmanović (Federacija danas)

Tri slana jezera, arheološki park, slapovi - i sve u centru Tuzle

Ljepote Bosne i Hercegovine primamljive su posebno u ljetnim mjesecima. Argument za to je sve veći broj turista. Samo u junu ove godine BiH posjetilo je skoro 140 hiljada turista, a ostvareno je više od 300 hiljada noćenja. Turistička ponuda u Tuzli posljednjih dvadeset godina, zahvaljujući Panonskim jezerima, obara rekorde kada je u pitanju broj posjetitelja.

Tri slana jezera, arheološki park, slapovi, ugostiteljski objekti - i sve to u samom centru Tuzle - čini jedinstvenu turističku atrakciju nazvanu Panonskim jezerima. Da je ovo mjesto pun pogodak za turizam, najbolje pokazuje broj posjetitelja - ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz cijelog regiona.

A broj posjeta na Panonskim jezerima zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 280 hiljada. Ovaj lokalitet najprimamljiviji je turistima koji dolaze van granica naše zemlje.

 

Domaćini zadovoljno trljaju ruke i kažu da su granice samo linije, sudeći po onima koji dolaze ovdje.

„Dolaze nam gosti iz susjednih zemalja, ali ovaj put organizovano. Vikend ture su uvedene, iz Osijeka, Vinkovaca – iz susjednih zemalja. A ovo je špica sezone, kada nam dolaze i naši dragi gosti koji žive širom svijeta, naša dijaspora“, objašnjava Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

No, nisu Panonska jezera jedino što Tuzla ima da ponudi. Osim bogatog kulturno-zabavnog programa koji uključuje i razne festivale, ne treba zanemariti ni historijska bogatstva.

„Bogato kulturno-historijsko naslijeđe se ogleda u brojnim spomenicima, u Međunarodnoj galeriji portreta, u ateljeu Ismeta Mujezinovića. Tuzla je i rodni grad Meše Selimovića, to mnoge zaista posjetioce, naročito iz zemalja sa govornog područja bivše Jugoslavije, itekako privlači“, navodi Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, Tuzla bilježi značajan porast i na tom polju. Statistika govori da je oko 157% više smještajnih kapaciteta trenutno na raspolaganju odnosu na period od prije 10 godina.

„Naši podaci u komunikaciji sa pružateljima usluga smještaja govore da su oni svi više nego zadovoljni i potražnjom i popunjenošću svojih kapaciteta“, ističe Jaganjac.

Sve ovo je pokazatelj da turizam u našoj državi ima potencijal, samo treba pronaći način da se pravilno iskoristi. A Tuzla je samo jedan od brojnih gradova čije ljepote tek treba istražiti. Ujedno Tuzla može biti primjer i drugima pa i manjim lokalnim zajednicama i gradovima da se pohvale svim čime obiluju.

federalna.ba

Panonska jezera Panonika Tuzla turizam
studenti Studentski dom Tuzla
0 21.09.2022 22:22
Tuzla čišćenje akcija
0 16.09.2022 11:39
Kapija '95 film Tuzla
0 14.09.2022 14:06
Tuzla generalni štrajk zdravstvo
0 07.09.2022 14:02