Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda

Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda

Film “Trougao tuge” Rubena Östlunda nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju, saopćila je Press služba Sarajevo Film Festivala.

Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducenata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva.

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta.

“Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, osvojio je četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Ima i tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i za casting. Za nagrade Zlatni globus je imao dvije nominacije: za najbolji film: drama ili komedija i za najbolju sporednu glumicu (Dolly de Leon).

Humorna drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

Trougao tuge Ruben Östlund
Trougao tuge nominacije Evropska filmska akademija
0 08.11.2022 15:30
Ruben Östlund Triangle of Sadness Festival u Cannesu
0 28.05.2022 22:10