Tri finske stranke uvjerljivi favoriti u izbornoj utrci
(Izvor: euractiv.com)

Tri finske stranke uvjerljivi favoriti u izbornoj utrci

Preostalo je nešto više od sedam dana do izbora u Finskoj, a tri su stranke uvjerljivi favoriti za vlast, pokazuje anketa koju je objavio Helsingin Sanomat, iako analitičari vjeruju da populistička Finska stranka ima najviše šanse za uspjeh.

Anketa Helsingin Sanomata objavljena u utorak otkrila je tijesnu utrku između Nacionalne koalicijske stranke (NCP), Finske stranke i Socijaldemokrata premijerke Sanne Marin, javlja Euractiv.

Na vrhu ankete s 20,8 posto bio je liberalno-konzervativni NCP, koji su trenutno u opoziciji. Odmah iza njih s 19,3 posto bile su Finska stranka i Socijaldemokrati.

Daleko zaostaje Stranka centra s 10,7 posto, dok Zeleni trenutačno imaju podršku 8,3 posto birača što je daleko manje od 17,5 posto koliko su imali 2017. godine.

Iako je konačni izborni rezultat još uvijek rano prognozirati, postoje dokazi da bi Finska stranka mogla biti najuspješnija u završnom krugu.

Pregledavajući regionalne podatke u izbornim jedinicama širom zemlje, istaknuti politički analitičar Jukka Manninen objavio je na svom Twitter nalogu da bi Finska stranka mogla osvojiti do devet mjesta u nadolazećem parlamentu – rezultat koji bi predsjedniku stranke, Riikki Purri, dao šansu za formiranje vlade.

Projekcije mogućih izbornih rezultata bili su takozvani "izbori u sjeni" koje je sredinom marta organizovalo Finsko nacionalno vijeće mladih Allianssi u srednjim školama i stručnim ustanovama među 90.000 mladih ljudi.

Na vrhu je bila Finska stranka (18,2 posto), a slijede Nacionalna koalicijska stranka (13,1 posto) i socijaldemokrati (13 posto).

federalna.ba/Fena

Finska izbori