videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Traži se kompromis oko trase autoputa kroz Brčko distrikt

Na lokaciji Garevac kod Modriče ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje autoputa Vukosavlje-Brčko. Ova dionica sastavni je dio budućeg autoputa Banjaluka-Bijeljina-Rača. Međutim, i dalje traju usaglašavanja oko trase kroz Brčko distrikt, koja će biti i dio autoputa Sarajevo-Beograd.

Predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća na izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda ozbiljnije pregovore o trasi kroz Brčko distrikt počeli su još u decembru prošle godine. Iako je od tada održano nekoliko sastanaka na kojima je isticano da je ta trasa svojevrsno čvorište i od posebnog interesa, dogovor o konkretnoj putanji nije postignut ni nakon što su svi rokovi, koji su najavljivani kao definitivni, probijeni u proteklim mjesecima.

„Ključno pitanje je da se nađe najekonomičnija i najbrža konekcija. I ako mi to finansiramo, neće biti kako mi kažemo, nek bude ovo organ, ali dajte da ima smisla. Zašto bismo sad pravili neki trbuh koji pravi 20 km više autoputa koji nama odnosi 200 miliona, što bi to radili? Ovako je moguće da ide najbržom trasom. Ta najbrža trasa će odrediti naseljenost i niz drugih stvari.“

Kazao je ovo Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD), prije nekoliko dana tokom prve zvanične posjete Skupštini Brčko distrikta, komentarišući i priče da se kao prijedlog trase forsira linija ratnog razgraničenja, s obzirom na to da se radi o dijelu gdje se spajaju dva entiteta i Distrikt.

„Linija kakvog ratnog razgraničenja? Rat je davno završen“, komentirao je Dodik.

Zanimljivo je da gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić nije upriličio prijem za Dodika, ali od njega nismo uspjeli dobiti izjavu. Dionica kroz Distrikt važna je za RS da bi spojila autoput od Rače i Bijeljine ka Banjaluci.

„Činjenica je da postoji značajniji interes RS, budući da je gotovo cjelokupan posao na eksproprijaciji trase autoputa iz pravca Bijeljine prema Brčkom okončan. S istom dinamikom se radi i iz pravca Doboja. Siguran sam Brčko distrikt neće biti kočnica velikih infrastrukturnih projekata“, poručio je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta (SNSD).

Značajna je i trasa Rača - Bijeljina - Tuzla, i dalje prema Zavidovićima, Žepču i na kraju Sarajevu, ali je jedan od problema i taj što i vlasti u Distriktu imaju na stolu nekoliko pravaca.

„Urađena je višekriterijalna analiza. Vrednovano je nekoliko trasa i odabrana je najpovoljnija s aspekta struke. Niko još stručno nije dao primjedbu na taj prijedlog, ni bilo koji argument. Međutim, to se sad pretvorilo u političko pitanje u koje Zavod niti hoće niti treba da se miješa“, ističe Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Niko još u javnosti ne želi da govori o konkretnoj trasi, ali je jasno da je potreban kompromis, jer se čini da svaka strana čvrsto drži svoje stavove. Kao što smo već i navikli, ponovo različiti politički interesi koče izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, a time i ekonomski razvoj naše zemlje.

federalna.ba

Brčko distrikt BiH autoput
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Federalni radio Milenko Ninković
0 04.12.2022 14:47
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 27.11.2022 21:59
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Brčko Brčko distrikt BiH obrazovanje
0 20.11.2022 10:41
putarina cestarina Autoput A1 autoput Autocesta A1 autocesta Federalni radio
0 07.11.2022 17:33
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Fatima Mitrović Časlav Mančić
0 03.11.2022 22:03