Traže i da se kabinet predsjednika RS-a proglasi agentom stranog utjecaja

Još se ne smiruje situacija zbog kontroverznog zakona o nevladinim organizacijama čiji je nacrt prije nekoliko danaa usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Iz civilnog sektora danas nova incijativa, u skupštinsku proceduru šalju svoj prijedlog zakona, u kojem traže i da se kabinet predsjednika proglasi agentom stranog utjecaja.

Licemjerje vlasti, kao pitanje ugovora ko smije da vara u braku, slikovit je prikaz usvajanja zakona o posebnom registru nevladinih organizacija. S obzirom na to da se brojne institucije i javna preduzeća u Republici Srpskoj takođe finansiraju grantovima i donacijama iz inozemstva, danas iz opozicije, ali i civilnog sektora, stiže inicijativa da se dopuni zakon.

„Naš zakon podrazumijeva da se agentima stranog smatraju utjecaja i penzioneri jer se dio njihovih penzija servisira iz stranih kredita“, poručuje Stefan Blagić, predsjednik Udruženja Restart Srpska.

Predlagači inicijative kažu da ne postoji skoro nijedna institucija, kao ni lokalna zajednica, koja nije dobila novac iz stranih izvora.

„Samo u Trebinju šta je stiglo donacija od Japana, Švedeske, SAD-a... Čak i Bugarska nas je pomagala. Bugari nam stavljali prozore na Gimnaziju“, ističe Đorđe Vučinić, uastupnik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

U civilnom sektoru kažu da pomenutom inicijativom žele da izbjegnu diskriminatorske odredbe koje ima nacrt zakona koji je prošle sedmice usvojen u Narodnoj skupštini.

„Agenti stranog utjecaja iz NVO-a su oni koji se bore za rijeke, mlade, za osobe sa invalidetom, za slobodu. Zašto onda ne obuhvatiti i ove koji kriju mehanizme, dodjeljuju sredstva koja nisu transparentna, nemaju nikakve izvještaje?“, pita Aleksandar Žolja, predsjednik Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Inicijatori kažu da imaju prijedlog - u trenutku kada zakon stupi na snagu, da se počnu provjere određenih zastupnika i ministara iz vladajućih stranaka koji učestvuju u raznim projektima međunarodnih organizacija.

federalna.ba

strani agenti
Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija strani agenti
0 28.09.2023 18:10