videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

“Tragovi humanosti” Damira Šagolja i Remyja Ourdana

Počast umjetnosti življenja odali su Damir Šagolj i Remy Ourdan multimedijalnom izložbom Tragovi humanosti. Ona je dio manifestacije Opsada Sarajeva 1992. – 2022. - Dani sjećanja, povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva i godišnjice pobjede nad fašizmom. Izložba u Bosanskom kulturnom centru donosi priču o Jevrejima i njihovoj solidarnosti s drugim narodima u trenucima tame društva.

Sarajevo, evropski Jerusalem i tačka povratka nacionalizma u Evropu, pred objektivima Damira Šagolja i Remyja Ourdana, priča o međusobnoj solidarnosti Jevreja i komšijskih naroda za vrijeme opsade. Komšiluk i pravednost termini su kojima izložba prikazuje nadilaženje sukoba zasnovanih na različitosti identiteta.

“Ova izložba kroz primjer jevrejske zajednice u ratu u Sarajevu projektuje taj fenomen sarajevskog komšiluka i kako je, ustvari, biti dobar čovjek u teškim vremenima”, govori Šagolj.

Ispričane su priče o pojedinačnim ljudskim djelovanjima. Neki od autora, ali i aktera, danas su tu.

Fotograf Edward Serotta proisjeća se kako je posjetio Sarajevo četiri puta tokom opsade i ono što ga je najviše zapanjilo je kada je jevrejska zajednica oformilo La Benevolenciju – organizaciju u kojoj su bili prisutni i Jevreji i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, koji su se međusobno pomogali.

“Moja majka je rođena u Sarajevu i živjela je tu sve do iza Drugog svjetskog rata, kada je njena porodica stradala. Ovaj grad u meni budi nježan osjećaj i zbog toga mu se vraćam, zahvaljujući ovoj izložbi, iznova”, priča Amra Has.

Izložbu prati serija fotografija „Postojanje“, Šejle Kamerić. To su ostaci uništenih kamenih portreta na nadgrobnim spomenicima Starog jevrejskog groblja u Sarajevu. Odsustvo lica otvara novu perspektivu promišljanja pojma humanizam. U centar pažnje ga stavlja cjelokupna izložba.

federalna.ba

Damir Šagolj Remy Ourdan Opsada Sarajeva
Pucajte, ja i sad držim čas Arijana Saračević-Helać Opsada Sarajeva
0 06.04.2024 19:46
Pucajte, ja i sad držim čas arijana saračević helać Opsada Sarajeva
0 05.04.2024 19:53
Galib Lihić 1425 dana Sarajevo Opsada Sarajeva
0 04.04.2024 19:49
Bosanski muzeji sjećanja muzej Opsada Sarajeva opsada Sarajevo
0 07.10.2023 09:35
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44