videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

Tradicionalni odlazak kod Vučića i novo posipanje pepelom

Kad god se u Bosni i Hercegovini događaju neke političke promjene, Milorad Dodik sa svojim kolegama odlazi u Beograd kod Aleksandra Vučića. To je već postala tradicija, kažu politički analitičari. A Milorad Dodik ponovo se posuo pepelom. I nije prvi put. Nakon ismijavanja Christiana Schmidta, najavljuje sastanak s njim. U međuvremenu, dok priča o namjesnicima, pokorno sluša Aleksandra Vučića.

I opet pomoć prijatelja. Ali očito ne i kakavu je priželjkivao. Milorad Dodik, nakon čvrstog stava da ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH, otišao je na konsultacije kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, smatraju politički analitičari.

“Milorad Dodik nema kud nego u Beograd. To je jedno, a drugo - on je i pozvan da ga Vučić opomene da je obećao – znači, Vučić je obećao Angeli Merkel da će morati da se sretne sa visokim predstavnikom. Otišao je tamo, samo je prije toga napravio ogromne budalaštine kao što je obljuvavanje po Bošnjacima”, kaže politička analitičarka Svetlana Cenić.

Upravo to predstavlja problem jer je, prema njenim riječima, jedan od prioriteta Vučićeve politike da se izglade odnosi sa Bošnjacima.

Srđan Puhalo takođe smatra da Dodik i Vučić imaju ozbiljna mimoilaženja o pitanju visokog predstavnika: “To je negdje, čini mi se, i ranije najavljeno gdje Vučić govori da je Schmidt jedan racionalan političar, prijatelj Srba i da dobro poznaje situaciju u BiH dok Dodik, s druge strane, ima jedan isključiv stav. Ja vjerujem da očekuju da bude neki most između Schmidta i političara u RS-u ili neko ko će posredovati između ta dva oprečna koncepta”.

I, naravno, opet priča o podjeli Bosne i Hercegovine. Bez toga nijedan sastanak ovih aktera ne može da prođe. Podjele su daleko od realnosti.

“Ovdje je jednaka podjela moguća isto kao ja da se podmladim i postanem manekenka. Pošto je to nemoguće, ni ovo se nikada neće mirno razdružiti. Prema tome, ovo je samo još jedna njegova epizoda i obratite pažnju - svaki put ima ogromne epizode kada mu ponestane para”, dodaje Cenić.

Puhalo smatra kako je to uobičajena retorika koje oni koriste za potrebe politike u Srbiji i Republici Srpskoj: “Pitanje je koliko iza toga stvarno stoji odlučnost da se takve stvari urade”.

I za kraj, nakon toliko negodovanja, Milorad Dodik se, ipak, sastaje sa Christianom Schmidtom, na Jahorini. Kaže da ga neće gledati kao visokog predstavnika u BiH, već kao bivšeg poslanika i ministra za poljoprivredu Njemačke. Zanimljivo je da je to Dodik saopštio baš danas u Beogradu.Ovako obrazloženje nije ništa drugo već amaterski politički igrokaz i Dodikovo posipanje pepelom.

“On može visokog predstavnika gledati kako hoće, sa desne strane, pod uglom od 35 stepeni ili 45. On postoji”, zaključuje Cenić na kraju.

federalna.ba

Svetlana Cenić Srđan Puhalo Milorad Dodik Aleksandar Vučić
Milorad Dodik Republika Srpska
0 19.10.2021 20:07
imunitet Milorad Dodik
0 19.10.2021 19:45
Aleksandar Vučić Johnny Depp
0 19.10.2021 17:50
Nebojša Vukanović Aleksandar Vučić pismo
0 19.10.2021 11:56