Topić za Rezime: U BiH ništa nije uspjelo, pa neće ni kriza

Gost današnjeg izdanja emisije Rezime bio je prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Kaže da u Bosni ništa nije uspjelo, pa neće ni kriza.

"Važno je da ne gledamo sve kroz vlast, kroz politiku, nego da gledamo život. Treba razlikovati politiku u uskom smislu riječi, stranačku politiku i u nekom drugom smislu riječi sve je politika. Pozivam sve ljude da ne budu pesimiste, jer nijedan pesimist ništa u životu nije napravio."

Smatra da puno bolje živimo nego što bi se moglo očekivati.

"Svagdje se stranke bore za vlast, svagdje se svađaju, ali je kod nas to puno osjetljivije što su nacionalne stranke. I onda, htjeli mi ili ne, to se prenosi na narode. I to je šteta. Najbolje bi bilo lidere zatvoriti dok se ne dogovore. Malo im hrane davati, nema smisla da gladuju."

Kod nas je često glasanje popis stanovništva

Ističe da politika dobrim dijelom stoji iza naroda i da se to vidi po glasanju.

"Kod nas je često glasanje zapravo popis stanovništva. Ustrojstvo sa dva entiteta nije dobro, to svi znamo, ali eto nema se volje, snage da se to promijeni na dobro svih. Ovdje mora biti kombinirana demokracija, a to znači da budu zaštićena, osigurana osobna prava, individualna i kolektivna. Ovdje će još dugo biti važno nacionalno pitanje. Mi to još nismo iživjeli."

Kada je riječ o izbornoj reformi Topić kaže da stranci nisu dovoljno posvećeni.

"Krivo je da nam stranci kažu vi se dogovorite, a onda naši političari kažu trebaju nam stranci to nešto osigurati. Mislim da bi trebalo i jedno i drugo."

Smatra da legitimno predstavljanje treba uvažiti.

"Zamislite katoličkog biskupa biraju pravoslavci i muslimani. I obratno, reisa. Znam da je to sa demokratskog gledišta problematično, ali stvarnost je takva. I samo je umijeće da u toj takvoj stvarnosti nalaziumo što bolja rješenja."

Šta mi značimo Americi ili EU?

O odnosu SAD-a i EU prema BiH, kaže: "Mislim da mi često previše očekujemo. Šta mi značimo Americi ili EU? Nama ovdje fali, i to bi mogao biti ključ rješenja, zapravo tri lidera evropska, da imamo takva tri lidera da ljudi sjednu i dogovore se. Ali nema očito još takve volje i svijesti. Nigdje na svijetu nema da čovjek koji je na čelu države govori protiv te države. Sve je to dio lošeg ustrojstva Sa dva entiteta se ne može ništa ozbiljno napraviti za BiH. Kantoni su najbolje rješenje, kao Švicarska."

Navodi da je Christian Schmidt došao u tešku situaciju.

"Taman onaj Inzkov zakona, onda je to nastala halabuka i naravno nije se ni njemu lako snaći. I drugi element koji je bitan za njega, on je došao u ime Angele Merkel. Promijenila se vlada, tako da njemu je tu teško, ko će to razumjeti. BiH je mala zemlja, ali ima dovoljno problema za jednu veliku zemlju. I ovdje su tri svijeta, zato je tako važna i komplicirana. Da nije važna ne bi se niko bavio. A da nije komplicirana davno bi se riješila. Mislim da će on biti dobar, pozitivan, ali nije mu lako."

Pogrešno je izjednačavati Hrvatsku i Srbiju

Naglašava da se često izjedačavaju Srbija i Hrvatska i da je to pogrešno.

"Hrvatska politika je pravila pogrešaka velikih, ali opozicija sva je bila protiv rata u BiH, sve su izbjeglice išle preko Hrvatske, sva je humanitarna pomoć došla preko Hrvatske, čak je i veliki dio oružja došao preko Hrvatske. Krivo je da neki više vole Hrvatsku nego BiH, a rođen su ovdje. Mi nismo dijaspora ovdje. Mislim da je susret Izetbegovića i Plenkovića dobar i da su shvatili da Plenković tu može uticati."

Topić kaže da BiH ima simpatije u svijetu, ali da niko ne može raditi posao naših političara.

"Volio bih da političari vode računa da svojim svađama svađaju i narod. Volio bih da građani razlikuju stranke i narode."

federalna.ba

prof. dr. Franjo Topić Rezime
Rezime Ilija Cvitanović
0 20.05.2022 18:55
Vehid Šehić Rezime
0 19.05.2022 18:50
Vehid Šehić Rezime
0 19.05.2022 17:18
Rezime Azem Vlasi
0 18.05.2022 19:01
Azem Vlasi Rezime Kosovo
0 18.05.2022 18:55