videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Topić: Odluke Ustavnog suda BiH o kleveti su političke odluke

Povreda ugleda RS-a i njenih naroda nije krivično djelo. Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu Krivičnog zakona RS-a. Ali kriminalizacija klevete je u skladu s Ustavom BiH. Tačnije, članovi Krivičnog zakona RS-a kojima se kleveta propisuje kao krivično djelo nisu protivni Ustavu ili Evropskoj konvenciji. Ipak, Ustavni sud BiH ističe da nadležni organi RS-a, postupajući po ovom članu, trebaju izbjegavati korištenje pravnih lijekova.

Vraćanje klevete u krivično zakonodavstvo RS-a u skladu je s Ustavom BiH. Ovako je odlučio Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji Denisa Zvizdića. Ipak, neustavna je jedna odredba pomenutog zakona, ona o vrijeđanju entiteta, entitetskih simbola i stanovnika RS-a.

„Zadovoljan sam odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na neustavnost odredbe 280a. Krivičnog zakoni RS-a. Nisam do kraja zadovoljan odlukom u dijelu koji se odnosi na kriminalizaciju klevete, ali odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i treba ih poštovati”, kazao je Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

Odlukom nisu zadovoljni ni predstavnici medijske zajednice, koji su mjesecima protestovali. Bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, i dalje ostaje sporna primjena tih izmjena Krivičnog zakona, koje mogu biti zloupotrijebljene za gušenje slobode govora, upozoravaju novinari.

„Ono što također u odluci piše je da sudije Ustavnog suda BiH upozoravaju da se pažljivo primjenjuju odredbe i da se primjenjuju u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava. A o toj praksi smo i govorili u proteklom periodu, da se prema praksi tog suda i preporuci da se i u onim državama gdje je kleveta krivično djelo bude izbačena iz krivičnog zakona“, navodi novinarka Ljiljana Smiljanić.

Analitičari smatraju da su obje odluke koje je donio Ustavni sud BiH sporne i da predstavljaju poruku medijima i novinarima da su prepušteni sami sebi.

„Mi obični posmatrači ove odluke možemo s punim pravom nazvati političkim odlukama. Sada se postavlja otvoreno pitanje kome pogoduju ove odluke“, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

Topić dodaje i da su vlasti u RS-u veoma selektivno tumačile ove dvije odluke Ustavnog suda BiH.

„Vidjeli smo da su mediji bliski strukturama vlasti jako puno prostora dali tim odlukama, posebno onoj odluci koja kriminalizaciju klevete smatra ustavnom odredbom“, dodaje Topić.

S obzirom na to da entitetski predstavnici već neko vrijeme govore da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, takvim medijskim predstavljanjem posljednjih odluka Ustavnog suda BiH, kako ističe Topić, u javnost je poslata potvrda da je kriminalizacija klevete dobra stvar i da su uzaludni bili protesti za očuvanje slobode govora.

federalna.ba

Ustavni sud BiH kleveta Zakon o kleveti Zakon o kriminalizaciji klevete kriminaliziranje klevete kriminalizacija klevete
Ustavni sud BiH Alija Delimustafić
0 27.03.2024 12:00
Milorad Dodik Ustavni sud BiH
0 22.03.2024 16:26
Muharem ef. Štulanović Okružni sud Banja Luka Ustavni sud BiH
0 29.02.2024 19:50
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36
Ustavni sud BiH Sabina Sarajlija
0 22.01.2024 12:04