Tomašević: Opasno je brisati različitosti, ali oduprite se zloupotrebama

Kako se u trenutnoj krizi fokusirati na radost i čaroliju Božića? Zašto se raznolikost u BiH zloupotrebljava? Ima li BiH svoju multikulturnu budućnost? Za Rezime je govorio monsinjor Ivo Tomašević.

Govoreći o krizi u kojoj se nalazimo, istakao je da je stanje u kojem se nalazimo neusporedivo bolje nego 1996. ili 1997. godine: “Danas se može puno slobodnije i putovati i govoriti”. Naravno je da postoje određene krize, ali krize, ističe Tomašević, treba gledati kao prigodu da se neke stvari riješe.

“Onaj ko je istinski vjernik uvijek ima razlog radosti zato što je ta radost, prije svega, u srcu – dakle, blagdan Božića je naš susret s Bogom i kao pojedinca i kao zajednice. Ja se osobno susrećem s Bogom u molitvi, ali i kao zajednica – kada se okupimo u crkvi, katolički vjernici. A onda se želimo radovati i s drugima – i uvijek se radujemo kada su i drugi otvoreni da s nama podijele tu radost. To je način na koji mi stoljećima se ovdje učimo i trebamo nastaviti ono što je dobro, gajiti tu otvorenost i tu spremnost – ali i priznavanje vlastitih različitosti”.

Nijedno vrijeme ne treba idealizirati, kazao je Tomašević – mi smo pomalo u napasti da kažemo da su stara vremena bila bolja, jer ovdje je bilo i puno sukoba: “Mi znamo što je rat – s ratom se gubi sve!”.

federalna.ba

Ivo Tomašević Rezime
Rezime Svetlana Cenić
0 17.05.2022 18:44
Rezime Halid Genjac
0 16.05.2022 18:47
Nermin Nikšić Rezime
0 13.05.2022 19:01