Tokom posjete Bjelorusiji, Putin doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika
(Izvor: Reuters)

Tokom posjete Bjelorusiji, Putin doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas u Minsku sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom nakon čega je izjavio da je potrebno obnoviti mirovne pregovore u Ukrajini, ali da će Moskva razgovarati samo sa legitimnim liderima u Kijevu.

Rusija je spremna da vodi razgovore o ratu u Ukrajini, rekao je Putin, ali je petogodišnji mandat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog trebalo da se završi 20. maja.

Međutim, Zelenski je nije održao nove predsjedničke izbore dok je njegova zemlja u ratu. Ukrajinsko zakonodavstvo zabranjuje održavanje izbora dok je na snazi vanredno stanje od kako je Rusija započela invaziju u februaru 2022.

"Naravno, svjesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa države okončan. Moramo biti potpuno sigurni da imamo posla sa legitimnim vlastima", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Minsku poslije razgovora sa Lukašenkom.

Međutim, Zelenski je odbacio preduslove koje je Rusija postavila za pregovore, uključujući omogućavanje Rusiji da zadrži teritoriju koju su snage Kremlja zauzele od invazije u februaru 2022.

federalna.ba/Beta-AP

Vladimir Putin
Vladimir Putin govor Rusija uslovi
0 14.06.2024 13:07
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 06.06.2024 23:39