Tokić: Rudari Rudnika Kreka neće raditi dva mjeseca za jednu platu

Isplatu decembraske plaće i ostalih naknada očekivali su danas i rudari Rudnika Kreka u Tuzli. Shodno ranijem dogovoru sindikata proizvodnja u tom rudniku nije ranije obustavljana kao što je to bio slučaj u zeničkom rudniku te, kako nam je rečeno, na taj način su rudari Kreke ispoštovali prethodni dogovor sa krovnim rudarskim sindikatom.

Međutim, kako do danas do 15:30 nije isplaćena zaostala plaća rudari Kreke su stupili u radnički neposluh.

"Plate rudarima nisu došle i vjerujte jedini logičan potez je ovo što su uradili rudari Rudnika Kreka. Ja im se ovom prilikom zahvaljujem na strpljivosti, na poštivanju i vjeri u sindikat i svemu onome što smo dogovorili. Međutim, ovo je prevršilo svaku mjeru i ta aktivnost je opravdana. Čim legnu pare rudari će raditi, ali do tada nema teoretske šanse da rudar Rudnika Kreka radi dva mjeseca za jednu platu. I to se neće sigurno desiti", istakao je predsjednik Sindikata Rudnika Kreka u Tuzla Zuhdija Tokić.

"Opredjeljenje radnika i sindikata je da se oni ne pridružuju kolegama iz Zenice nego da postupaju po opredjeljenju koje je u Rudniku uglja Kreka u Tuzli. Koristim priliku da danas od 15:30 pozovem i poslodavca, kako u Rudniku Kreka, tako u Rudniku Zenica da ispuni sve obaveze koje ima prema radnicima, a u skladu sa kolektivnim ugovorom za decembar 2022. godine uz dopunu da u Rudniku mrkog uglja Zenica u Zenici ispune se sve usaglašene stavke između poslodavca i sindikata prje 30 dana", kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudnicima FBiH.

federalna.ba

Rudnik Kreka Tuzla rudari plate