Tokajev: Kazahstan će uskoro svijetu predstaviti dokaze o terorističkom planu

Tokajev: Kazahstan će uskoro svijetu predstaviti dokaze o terorističkom planu

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je u ponedjeljak da su protesti u toj zemlji izazvani povećanjem cijena goriva "pokušaj državnog udara".

Tokom vanrednog virtuelnog sastanka Tokajev se danas obratio liderima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), vojnog saveza bivših sovjetskih država na čelu sa Rusijom.

Tokajev je rekao da su protesti počeli "na komandu" i da su demonstranti prvo pokušali da zauzmu oružje i vojnu opremu.

Naveo je da su u neredima najaktivnije učestvovali "teroristi, uključujući strane borce", dodajući da je ubijeno 16 pripadnika policije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kazahstan će uskoro svijetu predstaviti dokaze o terorističkom planu, rekao je šef države.

Tokajev je rekao da je red u zemlji uspostavljen, da bi "antiteroristička" operacija uskoro mogla biti završena, a u utorak će predstaviti novu potencijalnu vladu.

Kazahstanski lider je pohvalio ulogu ODKB-a u okončanju nemira, rekavši da su sve zemlje članice ujedinjene u svom stavu da podrže Kazahstan, te da je dolazak mirovne misije pomogao da se povrati kontrola nad Almatijem, trgovačkim središtem i bivšim glavnim gradom.

Protesti u Kazahstanu su počeli na zapadu 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokajev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao "teroristima", optužujući ih za nastavak nasilja.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svoje partnere da "izvuku pouke" iz situacije u Kazahstanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je proteste "napadom na Kazahstan" i "činom agresije", ističući da proteste nije izazvalo samo povećanje cijene goriva.

On je rekao da mirovnu misiju ODKB-a ne treba zvati "okupacione snage" i da će mirovni kontingent biti povučen čim se situacija potpuno normalizuje.

federalna.ba/Fena

Kasim-Džomart Tokajev Kazahstan
Xi Jinping Kina Srbija Egipat Kazahstan Turkmenistan
0 05.02.2022 11:43
Kazahstan protesti hapšenje mučenje
0 02.02.2022 14:13
struja Uzbekistan Kazahstan Kirgistan
0 25.01.2022 11:13
Rusija Kazahstan
0 19.01.2022 19:36
Kazahstan sigurnosne snage
0 19.01.2022 07:54