Tina Turner: Kada sam bila na sceni osjećala sam da letim
(Izvor: EPA/Maciej_Kosycarz)

Tina Turner: Kada sam bila na sceni osjećala sam da letim

Bila je rokenrol zvijezda koja je imala publiku širom svijeta. Nakon što je objavila vodič za sreću, Tina Turner je razgovarala s dramaturgom V (bivšom Eve Ensler autoricom Vagininih monologa) o tome kako je pronašla snagu da prevlada bolest, zlostavljanje i tragediju.

Prvi put kad sam vidijela Tinu Turner uživo, bila sam šesnaestogodišnja tinejdžerka. Nisam samo vidjela i čula kako gospođa Turner pjeva Proud Mary na Fillmore East u New Yorku - osjećala sam je u svakoj ćeliji svog tinejdžerskog tijela. Spopao me zanos njenih gromoglasnih bokova i nogu, vibrirajuća kosa, neoborivo licitiranje njenog sutnog, sirovog glasa.

Bila je ženska seksualnost u potpunosti utjelovljena i oslobođena. To je katalizirala u meni i u mnoštvu širom planete, prodavši više od 200 miliona ploča za svog života. Kraljica rock’n’rolla činila se šamanom koliko i pjevačicom. Instinktivno sam znala da je pretrpjela zlostavljanje i bol. Mi preživjeli imamo neku vrstu radara.

Ali ono što je bilo šokantno, zacjeljujuće, zapanjujuće je bila njena sposobnost da tu bol javno transformiše u moć. Vidjela sam šta žensko tijelo i duh mogu učiniti - i to sam željela učiniti. Bilo je to kao da se svaki portal u mom mladom biću iznenada otvorio. Osvrćući se unazad, znam da nikad ne bih napisala Vaginine monologe da nije bilo Tine Turner.

Tako da nisam bio iznenađena kada sam saznala da je - nakon karijere jedne od najuspješnijih rock'n'roll zvijezda ikad, osvjetljavajući svijet "What Love Got to Do With It", Private Dancer i toliko više hitova - ona sada u penziji u Švajcarskoj i da je napisala knjigu o svojoj budističkoj duhovnoj praksi.

Imala sam gomilu pitanja za Tinu, ali bilo je jasno da se u posljednjim godinama želi fokusirati samo na svoj duhovni život. Razgovaramo o knjizi "Ti postaješ sreća". Iz svakog njenog retka osjetila sam njezinu životnu snagu, neuništivu sreću koja joj je ne samo omogućila da napusti nasilnog prvog supruga Ikea, već ju je i nagnala da se samostalno vrati. Upravo je ta životna snaga unijela istinsku ljubav u njen život i pokrenula je kroz samoubistvo njenog najstarijeg sina, kao i vlastiti rak, moždani udar i druga teška zdravstvena stanja.

Shvatila sam da je u 50 godina otkako sam je prvi put čula kako pjeva Ponosnu Mariju, pretvorila energiju koja ju je učinila tako sjajnom izvođačicom u milost i blistavu mudrost - i da je sada, zapravo, kraljica svjetlosti.

V Vaša nova knjiga je vrlo ohrabrujuća i govori o nekim teškim vremenima u kojima ste negativnost pretvorili u pozitivnost - ili, kako kažete, "promijenili otrov u lijek". Znači li to da ne zamjerate?

Tina Turner Pretpostavljam da bi se moglo činiti prirodnim zamjerati lošim situacijama ili lošem ponašanju drugih ljudi, ali to jednostavno nije u mojoj prirodi. Oduvijek sam osjećala da najvažnije nije ono što nam se događa, već način na koji odaberemo odgovor. Oslobađam se negativnih osjećaja uzimajući k srcu važnost opraštanja i samorefleksije, a ne krivice. Tako sam prekinula cikluse negativnosti u svom životu.

V Među teškim vremenima kroz koja ste nedavno prošli bili su i svakakvi zdravstveni izazovi - rak, visoki krvni pritisak, zatajenje bubrega, moždani udar i vrtoglavica. Kako ste koristili svoju duhovnu praksu da biste prevladali ove fizičke poteškoće? Je li bolest bila učiteljica?

TT Postoji odlomak budističkog filozofa Nichirena koji volim: „Nam-myoho-renge-kyo je poput rike lava. Koja bolest stoga može biti prepreka? " Nam-myoho-renge-kyo je drugo ime za prosvijetljenu prirodu koja postoji u svakome od nas, a koje je daleko moćnije od bilo koje prepreke s kojom se možemo suočiti. Kao što sam iznova naučila, velika je vrijednost nikada ne odustati. Oslanjajući se na svoje godine duhovne discipline, pozvala sam svog unutrašnjeg lava i prevladala svaki zdravstveni problem koji se pojavio. Bolest mi je pružila veću zahvalnost za zdravlje i podsjeća me da u svakom danu uživam punim plućima.

V U knjizi govorite i o konceptu "čišćenja ogledala svog života" koji će vam pomoći da stvari jasno vidite. Šta ste učinili da promijenite svoj pogled na sebe i kako je to promijenilo vaš život?

TT Shvatila sam da je način na koji sam sebe vidjela imao snažan utjecaj na način na koji su me vidjeli svi ostali. Kad sam bila mlada, moja percepcija sebe bila je prilično negativna. Nije me bilo baš briga za moj izgled, posebno za to kako izgledaju moje noge, što je sada smiješno jer sam se svojim nogama proslavila gotovo kao i talentom! (Smijeh) Ali kad sam odlučila da će moj lični standard ljepote biti moj vlastiti i da se nikada neću uspoređivati s drugima, napokon sam se mogla u potpunosti cijeniti. Tada, ako bi mi ikad pala na pamet negativna misao, zamijenila bih je ponavljanjem pozitivne više puta, što je činilo čuda.

V Već dugi niz godina pratim i Nam-myoho-renge-kyo, tako da sam upoznata s ovom budističkom tradicijom. Kako ste ga pronašli? Zbog čega ste ostali pri tome? Kako vam je pomoglo da nađete hrabrosti da se odvojite od nasilnog bivšeg i osamostalite?

TT Zapravo, budizam je pronašao mene. Zlostavljanje koje sam pretrpjela u svojim dvadesetim i tridesetim godinama postalo je očito ljudima oko mene, a u različito vrijeme neki od njih predložili su mi da učim o budizmu. Rekli su da će mi to pomoći da promijenim život. Shvatila sam da nemam šta da izgubim, pa sam konačno pokušala. Ostala sam s tim jer je djelovalo. Trebalo je vremena da razvijem samopouzdanje i hrabrost da se napokon zauzmem za sebe. Ali jednom kad sam to učinila, napustila sam to nezdravo okruženje pod svojim uvjetima i bez žaljenja.

V Jednom ste rekli da je izdržljivost vaše naslijeđe. Osjećate li se još uvijek tako?

TT Sad kad sam u svojim 80-im, izdržljivost je i dalje moja najjača osobina. Otkrit ću vam tajnu radosne izdržljivosti. Nikada se ne žalite, bez obzira na izazove koje vam život šalje. Prije mnogo godina, kad sam proživljavala najteža vremena, neke vrlo mudre starije žene iz mog susjedstva rekle su mi da se nikada ne žalim jer „žalbe brišu sreću“. Slažem se. Žalba je gubljenje dragocjenog vremena, ne rješava ništa i samo vas sruši. Možemo transformisati bilo koju situaciju tako što ćemo prvo promijeniti sebe, otvoriti svoja srca sve šire i povećati svoje suosjećanje.

V Odrasli ste u malom, ruralnom gradu Tennesseeja četrdesetih i pedesetih godina. Koji je bio najtrajniji utjecaj tog iskustva?

TT Provođenje vremena u prirodi bilo mi je omiljeno utočište kao djetetu. To je imalo zdrav utjecaj na oblikovanje mog unutarnjeg svijeta i pomoglo mi je da poslušam svoje srce. Njegujem lijepe uspomene iz tih dana, posebno svoju radost zbog pjevanja u školi i crkvi. To mi je pomoglo da se pripremim za karijeru. Zaista sam seoska djevojka u srcu, zbog čega sam oduvijek voljela mjesto gdje živim u Švicarskoj, okružena majkom prirodom.

V Pisali ste o tome da ste kći žene koja vas nije željela. Mene majka takođe nije voljela i znam kakav može biti dugoročni utjecaj. Što biste rekli o tome kako ste to prevladali ljudima koji mogu imati sličnu situaciju?

TT Iscjeljenje koje je proizašlo iz moje duhovne prakse naučilo me je da, bilo da smo primili njegujuću ljubav majke ili oca, i dalje možemo postati izvor ljubavi prema sebi i drugima. Odbijanje moje majke dovelo me kasnije u životu da tražim ljubav na mjestima koja nisu dobra za mene. Ali s vremenom sam naučila kako da volim sebe i da otkrivam svoje unutrašnje svjetlo, koje svi imamo. Tako sam uspjela u potpunosti prihvatiti sve nedostatke i nesavršenosti svog života, uvažiti i teška i dobra vremena i otpustiti prošle boli. To je prava sloboda.

V Da se možete vratiti u djetinjstvo i reći sebi jednu stvar, šta bi to bilo?

TT To bi bila ista stvar koju bih voljela podijeliti sa svima: "Takva si kakva jesi, vrijedna sve ljubavi, dobrote i radosti na svijetu."

V U knjizi 2020. godinu nazivate „godinom jasnog viđenja“. Molimo vas da mi to objasnite.

TT Na mnogo je načina 2020. godina bila godina odbacivanja onoga površnog kako bi se otkrile istinske stvarnosti. Pandemija i druge stvari koje su dugo uzrokovale patnju postale su svima vrlo jasne. A ta jasnoća ima vrijednost u tome što služi našem rastu. Dakle, kada govorim o jasnom viđenju, mislim na prepoznavanje vrijednosti svih naših iskustava, pozitivnih i negativnih, tijekom našeg života, jer se od njih uvijek može nešto naučiti. U nesreći uvijek postoji komad sreće. Optimistična sam da ćemo mi ljudi, posebno mladi ljudi, iskoristiti stvari koje smo naučili ove godine kao odskočnu dasku za pomoć u liječenju svijeta.

V Na kraju knjige govori se o opraštanju. Pravite razliku između opraštanja i opravdanja ili odobravanja. Možete li reći još nešto o tome?

TT Željela sam razjasniti važnost opraštanja i samorefleksije, a ne krivice. To je toliko važno za mentalno zdravlje. Opraštanje ljudima ne znači da odobravate njihovo loše ponašanje. Vjerujem da je zakon uzroka i posljedice strog i da niko ne može izbjeći posljedice svojih postupaka, bez obzira na to opraštamo li ljudima. Ali ne moramo nositi teret boli, ljutnje i ogorčenja - možemo to pustiti. Držanje tih otrovnih osjećaja samo nam šteti i drži negativnost vezanom za nas. Odabirem oslobađajući način opraštanja, koji je tako ljekovit i pomaže mi da budem cjelovita.

V Posljednje poglavlje zove se Povratak kući i daje lijepu sliku godina otkako ste se povukli. Molim vas recite nam još o tome šta taj povratak kući znači za vas.

TT Sada, u penziji, imam svo vrijeme svijeta da budem kod kuće. Vrijeme je da se opustite, razmislite i cijenite samo bivanje. Voljela sam stvarati nove projekte koje mogu raditi vlastitim tempom, poput snimanja za međuvjerske albume Beyond, pisanja knjiga i rada na svom mjuziklu. Imala sam vremena i da razmislim o toliko lijepih uspomena s turneja po svijetu. Prije svakog nastupa pjevala sam i molila se za sreću svih ljudi koji su me dolazili vidjeti. Kad sam bila u zoni na sceni, osjećalo se kao da letim. Moja rock karijera zaista je bila ostvarenje snova. Nije se to dogodilo samo, naravno, trebalo je puno napornog rada! (Smijeh) Napravila sam ono što sam željela i vrlo sam ponosna što sam to učinila na svoj način. To mogu još jasnije vidjeti sada, tako da je to bio sjajan povratak kući.

V Kako sada provodite dane?

TT Uživam ovdje i sada, fokusirajući se na sadašnji trenutak, bilo da se šetam vrtom, čitam ili gledam filmove do kasno u noć. Cijenim svaki dan života kao poklon.

V Kako izgleda vaša verzija idealne sreće? Koja je želja vašeg srca?

TT Moj život u proteklih 10 godina bila je moja idealna verzija sreće. To će možda iznenaditi neke, jer sam imala ozbiljnih zdravstvenih problema. Ali prava radost ne znači imati život bez problema. Istinska i trajna sreća proizlazi iz nepokolebljivog duha s nadom koja može zasjati, bez obzira na sve. To sam postigla i najveća mi je želja da pomognem i drugima da postanu istinski sretni.

federalna.ba/the guardian

Tina Turner
Tina Turner smrt počast
0 25.05.2023 07:49
Tina Turner muzički katalog prodaja
0 06.10.2021 12:17
Tina Turner Jay-Z Dave Grohl Rock and Roll Hall of Fame
0 13.05.2021 13:22