TikTok uklanja videozapise koji promovišu Bin Ladenovo 'pismo Americi'
(Izvor: Arhiv)

TikTok uklanja videozapise koji promovišu Bin Ladenovo 'pismo Americi'

Tik Tok "proaktivno i agresivno" uklanja video zapise koji podstiču pismo Osame bin Ladena u kojem iznosi svoje opravdanje za terorističke napade 11. septembra 2001. godine, navodi se u saopštenju kompanije u četvrtak.

Video snimci koji upućuju na pismo iz 2002. godine, koje je objavljeno na web stranici Guardiana prije dvije decenije, proširili su se na više društvenih mreža ranije ove sedmice, iako je nejasno koliko široko. „Sadržaj koji promoviše ovo pismo jasno krši naša pravila o podršci bilo kakvom obliku terorizma“, navodi TikTok u saopćenju. “Proaktivno i agresivno uklanjamo ovaj sadržaj i istražujemo kako je dospio na našu platformu.”

Video snimci koji seciraju i odgovaraju na Bin Ladenovo "Pismo Americi" postali su popularni na TikToku proteklih dana usred sukoba između Izraela i Hamasa. Hashtag #lettertoamerica prikupio je više od 10 miliona pregleda do četvrtka prije nego što je kompanija blokirala pretragu za njim.

Snimci su prešli na X, nekadašnji Twitter, u tweetu pisca Yashara Alija, koji je napisao da su se "hiljade" videa proširile TikTokom. Sam Aliin tweet je prikupio više od 11.000 retweetova i 23,8 miliona pregleda.

“TikTokeri su ljudi svih uzrasta, rasa, nacionalnosti i porijekla. Mnogi od njih kažu da im je čitanje pisma otvorilo oči i da više nikada neće vidjeti geopolitičke stvari na isti način”, napisao je Ali. TikTok je u svom saopćenju naveo da je broj videa koji objavljuju pismo manji nego što je objavljeno. Guardian nije mogao nezavisno provjeriti koliko su se video snimci proširili ili koliko su puta bili pregledani.

Kompanija je saopštila: „Broj videa na TikTok-u je mali i izvještaji o tome da su u trendu na našoj platformi su netačni. Ovo nije jedinstveno za TikTok i pojavilo se na više platformi i u više medija.”

TikTok video snimci o Bin Ladenovom pismu se često povezuju sa Observerom, koji je 24. novembra 2002. objavio cijeli tekst u prijevodu.

Kao odgovor na obnovljeno širenje pisma, Guardian News and Media uklonili su ga 15. novembra 2023., zamijenivši ga izjavom: „Transkript objavljen na našoj web stranici široko je podijeljen na društvenim mrežama bez punog konteksta. Stoga smo odlučili da ga skinemo i umjesto toga usmjerimo čitatelje na novinski članak koji ga je izvorno kontekstualizirao.”

U saopćenju u četvrtak, Bijela kuća je rekla: "Nikada ne postoji opravdanje za širenje odvratnih, zlih i antisemitskih laži koje je vođa Al Quaide iznio neposredno nakon što je počinio najgori teroristički napad u američkoj istoriji".

federalna.ba/The Guardian

Osama bin Laden TikTok pismo Americi