TikTok trend "zmajev dah": Djeca povrijeđena slatkišima s tekućim dušikom
(Izvor: Daniel Reiner/Alamy)

TikTok trend "zmajev dah": Djeca povrijeđena slatkišima s tekućim dušikom

Više od 20 djece ozlijeđeno je u Indoneziji nakon što su sudjelovali u TikTok trendu u kojem su snimljeni kako jedu uličnu užinu prožetu tekućim dušikom poznatu kolokvijalno kao "zmajev dah".

Vlada je upozorila na opasnosti od korištenja tekućeg dušika u gotovoj hrani i pozvala na veći oprez nakon što su neka djeca pretrpjela opekotine u želucu i otrovala se hranom dok su jela chiki ngebul ili chikibulis – bombone u duginim bojama obloženim oblakom tekućeg dušika. Tekući dušik uzrokuje da slatkiš izgleda kao da se dimi kada se konzumira, ali ako se konzumira prije nego što je tekući dušik ispario, postoji mogućnost opekotina i perforacija crijeva, a u najtežim slučajevima može dovesti do smrti, rekao je dr. Dicky Budiman, indonezijski liječnik i istraživač globalne zdravstvene sigurnosti na Univerzitetu Griffith.

Opekotine kože i ozbiljne poteškoće s disanjem drugi su potencijalni rizici, rekao je u izjavi glavni direktor indonezijskog ministarstva zdravlja Maxi Rein Rondonuwu. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, ali je ministarstvo saopćilo da je oko 25 djece povrijeđeno, a dvoje je hospitalizirano. Budiman je rekao i da bi broj pogođene djece mogao biti puno veći.

Ministarstvo je zatražilo od lokalnih zdravstvenih agencija da nadziru restorane koji koriste tekući dušik i istovremeno ih informiraju o tome kako potrošači mogu sigurno uživati u njemu. "Mobilnim prodajnim mjestima s hranom" savjetuje se da uopće ne prodaju takve slatkiše. Također je od škola zatražio da educiraju djecu o opasnostima.

Na TikToku deseci videozapisa, popraćeni plesnom muzikom, prikazuju tinejdžere i malu djecu s viticama dima koji izlaze iz njihovih usta dok jedu chiki ngebul. U jednom videu koji je prikupio gotovo 60.000 pregleda, može se vidjeti mališan kako puše dim kroz rupu u slatkišu.

Iako je ovaj slatkiš prisutan već nekoliko godina i tekući dušik se obično koristi u hrani, sada im je lakše pristupiti nego što je to inače bio slučaj, rekao je Budiman. “Možda mu sada pada cijena i ne samo da mu je lakše pristupiti, već se povećava i broj novih poduzeća koja koriste tekući dušik”, rekao je. Često ih prodaju ulični prodavači, a mnogi trgovci hranom ne znaju ga pravilno koristiti, dok djeca nisu svjesna njegove opasnosti, dodao je.

“Kod nekih tinejdžera iskustvo opasnih stvari generira više entuzijazma. Oni su željni

federalna.ba/The Guardian

Indonezija TikTok slatkiši tekući dušik
Indonezija trovanja djeca sirup za kašalj
0 21.03.2023 11:06
Indonezija vulkan
0 11.03.2023 12:48
TikTok Zabrana Belgija
0 10.03.2023 20:30