TikTok - plodno tlo za muzička otkrića organizatora nagrade Grammy
(Izvor: Ilustracija)

TikTok - plodno tlo za muzička otkrića organizatora nagrade Grammy

U nedjelju će biti žestoka konkurencija za titulu novog otkrića godine na dodjeli muzičkih nagrada Grammy, a ko god da pobjedi, njegov uspon će vjerovatno biti povezan sa TikTok-om, aplikacijom koja je postala neophodna za pronalaženje novih muzičkih talenata.

Platforma je veoma popularna među tinejdžerima. Na tim kratkim video snimcima korisnici često stave neku muziku po svom izboru, tako da TikTok sada omogućava mnogim umjetnicima da se probiju. To su primijetili organizatori dodjele nagrade Grammy, koja se smatra muzičkim ekvivalentom Oskarima. Postoji nagrada za najbolje mlade izvođače, a sada su na sceni i korisnici interneta.

To nije ni tako nov fenomen, jer je Justin Bieber otkriven na YouTubeu. Međutim, upotreba TikTok-a je posljednjih godina "eksplodirala", do te mjere da je postao "sastavni dio strategije gotovo svakog umjetnika". Posljednja dva dobitnika nagrade Grammy za najbolje mlade izvođače bili su pjevačica Olivia Rodrigo i reperka Meghan Thee Stallion, koje su imale veliki uspjeh na TikTok-u.

Među nominovanima u toj kategoriji ove godine se nalaze Lato, Muni Long i Omar Apolo, tri američka izvođača koje je aplikacija TikTok sama označila kao najbolje mlade umjetnike na svojoj platformi.

Neki analitičari smatraju da je TikTok postao neka nova vrsta MTV-a.

Međutim, neki umjetnici se žale na uticaj društvenih mreža na njihovo mentalno zdravlje. Neki se opet plaše da provode više vremena na društvenim mrežama, a manje vremena na stvaralaštvo. Pojedini umjetnici su se žalili da se suočavaju sa određenim kompozitorima i izvođačima koji prilagođavaju svoju muziku na osnovu algoritma i video zapisa od nekoliko sekundi.

Ipak, analitičari smatraju da će dobra muzika uvijek naći način da se probije. U Los Angelesu u nedjelju uvečer će biti održana dodjela američkih muzičkih nagrada Grammy koje dodjeljuje Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).

federalna.ba/Beta

Grammy TikTok