TI BiH uputio inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za donošenje dva antikorupcijska zakona
(Izvor: Ilustracija)

TI BiH uputio inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za donošenje dva antikorupcijska zakona

Transparecy International BiH (TI BiH) uputio je zvaničnu inicijativu Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH za donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije, a prema poslovniku taj dom se mora izjasniti o inicijativi u narednih 30 dana.

Također, TI BiH je uputio i ponovljenu inicijativu u kabinet premijera FBiH Nermina Nikšića jer se radi o dva važna antikorupcijska zakona iz 14 prioriteta EU koje je, kako navode, Vlada FBiH povukla iz procedure još u maju ove godine i nikada ih nije ponovo uputila u Parlament.   

Iz TI BiH podsjećaju da su još tada upozorili da su ti zakoni prošli određene procedure i usaglašavanja i da će se izgubiti značajno vrijeme koje će brojni funkcioneri iskoristiti da i dalje nesmetano budu u sukobu interesa, obavljaju višestruke funkcije i dodjeljuju javni novac i poslove sopstvenim privatnim preduzećima i udruženjima.

Poručuju da su neusvajanje tih zakona, kao i brojna imenovanja koje je nedavno izvršila Vlada FBiH gdje su osobe koje su direktno u sukobu interesa postavljene na značajne funkcije, suprotni deklarativnom opredjeljenju Vlade za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta.

- To je posebno otvoreno izraženo u slučaju imenovanja sina ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka za direktora javne ustanove, kao i kod dodjele važnih poslova porodičnoj firmi ovog ministra od strane pojedinih javnih preduzeća. Ovakvi potezi pokazali su da vlast očigledno nema namjeru da u skorije vrijeme adekvatno reguliše ovu oblast, pa TI BiH očekuje da o svemu čuje zvanično obrazloženje - navodi TI BiH u saopćenju za javnost.   

Takođet, podsjećaju da se navršava punih 10 godina kako u tom entitetu ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa, a da brojne institucije potpuno ignorišu postojanje tog zakona prilikom imenovanja ili dodjele budžetskih sredstva organizacijama i privatnim firmama koje vode javni funkcioneri.

Prema posljednjim podacima TI BiH, 241 funkcioner u FBiH obavlja više od jedne funkcije u javnim preduzećima i javnim ustanovama a brojni imaju i dodatne angažmane u neprofitnim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta, saopćeno je iz TI BiH.

federalna.ba/Fena

Transparency International antikorupcijski zakoni
korupcija Transparency International BiH Transparency International Federalni radio indeks korupcije
0 30.01.2024 17:43
BiH korupcija Transparency International
0 30.01.2024 11:50
Transparency International sudski spor elektrana Trebinje
0 20.11.2023 11:40
Transparency International izvještaj Evropska komisija
0 09.11.2023 13:37