Tešanović: Kina će odobriti razgovore BiH sa Sinovacom i Sinofarmom

Početkom godine  govorili smo o brojnim aktivnostima Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, a koje su u vezi sa pandemijom koronavirusa. Konkretno, ova institucija zaslužna je za nabavku laboratorijske opreme koja se koristi i koja je od prošle godine korištena u testiranju koronavirusa. U Federaciji danas razgovarali smo sa zamjenikom direktora ove državne agencije Zoranom Tešanovićem.

Kaže da je aktivnosti Agencije u pogledu nabavke vakcina ne spadaju u njihov zakonodavni okvir, odnosno nemaju, u tom smislu, posebne aktivnosti vezane za nabavku vakcina.

"S obzirom da se mi u našem radu dosta srećemo sa kolegama iz drugih, partnerskih agencija kao što je naša, kao i sa velikim bojem drugih međunarodnih organizacija, iskoristili smo te kontakte i uputili zahtjev našim kolegama da nam pomognu kod svojih vlada. S obzirom da ova aktivnost, koliko je nama poznato, nije klasična komercijalna i da se vakcine ne mogu nabaviti, dobili smo pozitivan odgovor od naših kolega iz Kine. Oni su napravili određene kontakte i preporučili se da nam pomognu da kod kineskog Ministarstva zdravstva i na zahtjev naših vlada ili Savjeta ministara, pomognu da se obezbijedi određeni broj vakcina, u smislu nabavke istih. Rekli su da će nam omogućiti razgovore i sa Sinofarmom i sa Sinovacom, ukoliko kinesko ministarstvo odobri, a koliko sam ih shvatio nema razloga da se ne odobri zahtjev vlada iz BiH."

Navodi da je Agencija vrlo angažovana i da razumiju situaciju u BiH.

"U ovom konkretnom slučaju mi pratimo ono što kroz medije saopštavaju vlade, odnosno Savjet ministara, i koliko sam shvatio vrlo je teško da se dođe do takvih vakcina. To je bio razlog zašto smo se mi angažovali i pokušali i mi sa svoje strane da iskoristimo naše međunarodne kontakte i nadam se da će to biti uspješno. Uputili smo takvu jednu informaciju vladama entiteta, vladama kantona, Vladi Distrikta Brčko i naravno Savjetu ministara."

Smatra da će ova aktivnost Agencije biti prihvaćena i pozitivno ocijenjena.

"Danas smo imali jedan kontakt iz ZDK-a i rečeno nam je da postoji interesovanje za ovakav kontakt i mi smo sa svoje strane spremni da im pomognemo. Oni će prema Vladi ići sa prijedlogom, javili su nam se iz sekretarijata Vlade. Očekujem da takva jedna aktivnost urodi plodom. S obzirom da smo svi svjedoci da je nedostatak vakcina u BiH i da u tom smislu, na neki način, kasnimo u odnosu na druge, a vidite da je veliki zaraženih, ali i da je veliki broj stanovnika koji ne uspiju da se izbore sa ovom teškom i opakom bolesti."

Tešanović ističe da klinički centri u Sarajevu i Banjoj Luci vrlo intenzivno koriste opremu i rade testiranje na njima.

"Veliki je broj testova odrađen. U slučaju Mostara, oni preseljavaju opremu u novi prostor, tako da očekujem da će vrlo brzo nastaviti sa radom. Možda je mali nedostatak što ova mjera nije na pravi način i u punoj mjeri iskorištena, ali ja sam optimista i nadam se da će zahvaljujući vladi koja je dala podršku da se obezbijedi novi prostor, i to biti u punoj mjeri korišteno."

Navodi da je ovo sa vakcinama samo usputna aktivnost.

"Htjeli smo da iskoristimo naše kontakte i napravimo kontakte institucijama u BiH koje su odgovorne za taj dio posla. Mi i dalje vrlo aktivno radimo u smislu naših zakonskih nadležnosti. Jedna od naših aktivnosti ili nadležnosti jeste ta saradnja sa međunarodnim institucijama putem kojih smo obezbijedili dosta podrške i pomoći institucijama u BiH i takve aktivnosti intenzivno idu. Postoje određeni zastoj i sa naše strane u pogledu realizacije nekih projekata zbog nemogućnosti kretanja prouzrokovane ovom pandemijom i svih ograničenja koja imamo. Jedan dobar broj projekata ponovo kreće i biće u realizaciji. Mogu da najavim da će do kraja mjeseca biti pušten u rad CT uređaj u Bolnici "Srbija" u Kasindolu, a idemo i sa implementacijom projekta nabavke i instalacije monitoring sistema za mjerenje radioaktivnosti u zraku koji je važan, posebno u sjevernoj dijelu BiH koji je okrenut prema Trgovskoj gori."

federalna.ba

Zoran Tešanović Federacija danas
Federacija danas
0 11.05.2021 18:33
Admir Andelija Federacija danas
0 11.05.2021 18:12
Zlatko Hadžidedić Federacija danas
0 11.05.2021 17:42
Federacija danas
0 10.05.2021 18:52
Federacija danas
0 08.05.2021 18:58
Senaid Zaimović Federacija danas
0 07.05.2021 18:17