Tennessee na rubu sukoba: Pet policajaca pretuklo mladića na smrt
(Izvor: MPD)

Tennessee na rubu sukoba: Pet policajaca pretuklo mladića na smrt

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je demonstrante u Tennesseeju na smirenost dok službenici planiraju objaviti video hapšenja koje je dovelo do smrti vozača. Pet policajaca iz Memphisa otpušteno je i suočeno s optužbama za ubistvo nakon što je Tire Nichols (29) umro tri dana nakon što ga je policija zaustavlila 7. januara.

Očekuje se da će snimke tog susreta biti objavljene u petak navečer po lokalnom vremenu. Advokati porodice Nichols rekli su da će snimci pokazati koliko je teško pretučen.

"Muka mi je od onoga što sam vidio", rekao je u četvrtak direktor istražnog ureda Tennesseeja David Rausch nakon što je pregledao snimku. Postupke policajaca nazvao je "apsolutno užasnim".

Lokalni mediji javljaju da je Memphis na rubu sukoba, a policija je pojačala patrole u središtu grada dok se pripremaju za moguće proteste. Nicholsa, crnca, zaustavilo je pet policajaca, također crnaca, na putu kući nakon što je fotografirao zalazak sunca u lokalnom parku, rekao je advokat porodice. Dužnosnici tvrde da je osumnjičen za nesavjesnu vožnju.

Advokat je nakon pregledavanja snimke rekao da se na njoj vidi kako je Nichols poprskan paprenim sprejom, udaran, šutiran, kao i da je policija koristila teasere.

Sva petorica policajaca suočena su s optužbama za ubistvo drugog stepena, teški napad, tešku otmicu, službeno nedolično ponašanje i službeno ugnjetavanje. Predsjednik Biden u četvrtak je pozvao na smirenost dok se vlasti pripremaju objaviti snimku.

"Pridružujem se Tyreovoj porodici u pozivu na miran protest", rekao je. "Razumljivo je koliko su ogorčeni, ali nasilje nikada nije prihvatljivo." Šefica gradske policije također je ranije pozvao ljude da ostanu mirni nakon što snimka bude objavljena.

"Ovo je nedostatak temeljne ljudskosti prema drugoj osobi", rekla je Cerelyn Davis, koja je prva crnkinja u toj ulozi u Memphisu. Petorica policajaca, koji su se svi pridružili policiji Memphisa u posljednjih šest godina, otpušteni su prošle sedmice. Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III i Justin Smith zadržani su u zatvoru u četvrtak.

Porodica Nichols i njihov pravni tim privatno su pregledali videosnimku hapšenja ranije ove sedmice. "Bio je ljudska pinjata", rekao je advokat Antonio Romanucci nakon što je pogledao snimak. "Bilo je to nepatvoreno, besramno, neprekidno premlaćivanje ovog mladića tokom tri minute."

Na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak, advokati dvojice bivših policajaca rekli su da se njihovi klijenti planiraju boriti protiv optužbi. "Niko vani te noći nije imao namjeru da Tire Nichols umre", rekao je advokat jednog od njih. Prema vlastima, do prvog sukoba došlo je kada je Nichols pokušao pobjeći pješice kada su policajci prišli njegovom automobilu.

Rekli su da se drugi sukob dogodio kada su ga policajci pokušali uhapsiti.  Nichols se kasnije požalio na nedostatak daha i prevezen je u bolnicu, rekla je policija, gdje je doveden u kritičnom stanju. Dužnosnici su naveli i da je Nichols "podlegao ozljedama" 10. januara, ali nisu dali više detalja. Službeni uzrok smrti još nije objavljen.

Njegova porodica kaže da će ga pamtiti kao "dobro dijete" koje je uživalo u fotografiji i vožnji skejta. Otac jednog djeteta, koji je radio u tvrtki za dostavu paketa FedEx, imao je Crohnovu bolest i pretrpio je ozbiljan gubitak težine, kažu rođaci. Velečasni Al Sharpton, američki čelnik za građanska prava, rekao je za BBC da je navodni zločin posebno bolan zbog rase policajaca. "Borili smo se da stavimo crnce u policijske snage", rekao je. "Njihovo ponašanje na tako brutalan način je nečuvenije nego što vam mogu reći. Ne vjerujem da bi ova petorica crnih policajaca ovo učinila da je on bio mladi bijelac", dodao je.

Kalifornijski advokat Adanté Pointer rekao je da slučajevi crnih muškaraca koje su ubili crni policajci rijetko dospiju u vijesti. "Ovaj slučaj pokazuje da se ne radi samo o problemu bijelaca protiv crnaca, već da se radi o dinamici moći koja se odvija bez obzira na rasu policajaca", rekao je za BBC. FBI i Ministarstvo pravosuđa otvorili su istragu o građanskim pravima nakon Nicholsove smrti.

Policajci koji su uključeni članovi su posebnog tima poznatog kao Scorpion - skraćeno od "Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods (Operacija uličnih zločina za vraćanje mira u naše susjedstvo)".

Jedinica, koja je osnovana da nadzire područja s visokim kriminalom, sada je pod revizijom, zajedno sa svim gradskim specijaliziranim jedinicama, naveo je načelnik gradske policije.

federalna.ba/BBC

Tennessee policajci ubistvo
policija Beograd Sarajevo hapšenje ubistvo
0 14.03.2023 21:41
tuča migranti ubistvo Srbija
0 14.03.2023 10:01
Paul Flores​​​​​​​ Kristin Smart Kalifornija ubistvo
0 11.03.2023 14:24
SAD Meksiko otmica ubistvo
0 08.03.2023 09:22
Pedro Rodrigues Filho Brazil ubistvo
0 06.03.2023 23:31